Ο Λαβρόφ στην Πιονγιάνγκ και ο βορειοκορεατής αντιπρόεδρος στις ΗΠΑ

Ο Λαβρόφ στην Πιονγιάνγκ και ο βορειοκορεατής αντιπρόεδρος στις ΗΠΑ

Εντονότατη διπλωματική κινητικότητα εν όψει της πολυαναμενόμενης συνάντησης Τραμπ - Κιμ Γιονγκ Ουν

Διπλωματικός πυρετός μεταξύ Β. Κορεάς, ΗΠΑ και Ρωσίας επικρατεί τα τελυεταία 24ωρα, αφού ο Ντόναλντ Τραμπ επανήλθε θετικά στο θέμα της Συνόδου με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν στη Σιγκαπούρη τη 12η Ιουνίου, ημερομηνία που ορίστηκε αρχικά, ενώ στη συνέχεια ο αμερικανός πρόεδρος ανακοινώσε ότι ακυρώνει την ιστορική συνάντηση.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ συναντήθηκε σήμερα με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-Ουν στη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Πιονγιάνγκ την ώρα που ο βορειοκορεάτης αντιπρόεδρος βρίσκεται ήδη στις ΗΠΑ για συνομιλίες με αμερικανούς αξιωματούχους.

«Ελάτε στη Ρωσία, θα χαρούμε να σας δούμε», δήλωσε ο Λαβρόφ στον Κιμ, σύμφωνα με την ανακοίνωση και μετέφερε τις καλύτερες ευχές του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν προς τον Βορειοκορεάτη ηγέτη.

Παράλληλα ο Ρώσος υπουργός επεσήμανε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συμβάλει ενεργά στην εφαρμογή των συμφωνιών μεταξύ της Σεούλ και της Πιονγκγιάνγκ, ενώ πρόσθεσε ότι η Μόσχα ενδιαφέρεται για την ειρήνη και την πρόοδο στην κορεατική χερσόνησο.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο έχει διήμερες συναντήσεις και συνομιλίες με το δεξί χέρι του Κιμ Γιονγκ Ουν στη Νέα Υόρκη προκειμένου να μπει ξανά και οριστικά στις ράγες η ιστορική σύνοδος κορυφής του βορειοκορεάτη ηγέτη και του προέδρου ΗΠΑ.

Ο στρατηγός Κιμ Γιονγκ Τσολ είναι ο πρώτος κορυφαίος βορειοκορεάτης αξιωματούχος που επισκέπτεται τις ΗΠΑ τα τελευταία 18 χρόνια.

Οι Μάικ Πομπέο και Κιμ Γιονγκ Τσολ προσπαθούν έτσι να συμβιβάσουν προσδοκίες που φαντάζουν ασυμβίβαστες.

Η Ουάσινγκτον απαιτεί την «πλήρη, επαληθεύσιμη και αμετάκλητη αποπυρηνικοποίηση» της Βόρειας Κορέας και επιμένει πως οι διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της δεν θα χαλαρώσουν πριν η διαδικασία αυτή, εκ φύσεως περίπλοκη και μακρά, να έχει ολοκληρωθεί ή να έχει προχωρήσει πολύ.

Η Πιονγκγιάνγκ από την πλευρά της δέχεται να συζητήσει την αποπυρηνικοποίηση, αλλά αρνείται αυτή να είναι μονομερής - πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να αποσυρθούν τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα από τη Νότια Κορέα - και αυτός ο ορισμός απέχει πάρα πολύ από αυτόν των Αμερικανών. Για την Πιονγκγιάνγκ, το πυρηνικό της οπλοστάσιο εγγυάται την επιβίωση του καθεστώτος.