Διπλάσια κονδύλια για το πρόγραμμα Erasmus θέλει η Κομισιόν

Διπλάσια κονδύλια για το πρόγραμμα Erasmus θέλει η Κομισιόν

«Κάθε ευρώ που επενδύουμε στο Erasmus είναι μία επένδυση στο μέλλον μας»

Τον διπλασιασμό των κονδυλίων για το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ελπίζοντας να φέρει περισσότερους νέους σε αυτό το πρόγραμμα που αποσκοπεί στην προώθηση της ευρωπαϊκής ταυτότητας.

Η πρόταση αυτή, όπως αναφέρει το Reuters, φαίνεται να έχει στόχο την αντιμετώπιση του αυξανόμενου εθνικισμού και του ευρωσκεπτικισμού που οδήγησε στην απόφαση των Βρετανών για Brexit και στην πολιτική κρίση της Ιταλίας, όπου η άλλοτε ευρεία υποστήριξη της συμμετοχής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποχωρήσει δραματικά.

«Η ενίσχυση της ευρωπαϊκής ταυτότητας και της συμμετοχής των νέων στις δημοκρατικές διαδικασίες είναι υψίστης σημασίας για το μέλλον της Ένωσης», αναφέρει η Κομισιόν στην πρότασή της για αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος από τα 14,7 δισ. ευρώ για την επταετία 2014-2020, στα 30 δισ. ευρώ για την επταετία 2021-2027.

«Κάθε ευρώ που επενδύουμε στο Erasmus είναι μία επένδυση στο μέλλον μας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γίρκι Κατάινεν για το πρόγραμμα, το οποίο επιτρέπει σε φοιτητές να περάσουν έναν χρόνο σπουδάζοντας σε κάποια άλλη χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Είναι η πεμπτουσία της Ευρώπης χωρίς σύνορα», πρόσθεσε.

Η πρόταση της Κομισιόν, για την έγκριση της οποίας πρέπει να αποφασίσουν τα κράτη-μέλη, θα οδηγούσε σε τριπλασιασμό των συμμετεχόντων την επταετία 2021-2027, στα 12 εκατομμύρια, ενώ στο πρόγραμμα προβλέπεται να ενταχθούν, εκτός από φοιτητές, και νέοι εργαζόμενοι και μαθητές.