Παραλίγο νέο «Μαβί Μαρμαρά» στα ανοιχτά της Λωρίδας της Γάζας

Παραλίγο νέο «Μαβί Μαρμαρά» στα ανοιχτά της Λωρίδας της Γάζας

Το σκάφος συνοδευόταν από δεκάδες μικρότερα

Ισραηλινές ναυτικές δυνάμεις εμπόδισαν ένα σκάφος από το να βγει από το λιμάνι της Γάζας την Τρίτη σύμφωνα με την Yeni Safak.

Το σκάφος προσπαθούσε να «σπάσει» τον ναυτικό αποκλεισμό του λιμανιού της Γάζας από τους ισραηλινούς. Σύμφωνα με το aljazeera οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ προκειμένου να ακινητοποιήσουν το σκάφος των Παλαιστινίων.

Εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής της Γάζας για το σπάσιμο του αποκλεισμού δήλωσε στο Anadolu πως 4 ισραηλινά σκάφη περικύκλωσαν το σκάφος περίπου 8 μίλια από τις ακτές της Γάζας.

Ο εκπρόσωπος κατέστησε το Ισραήλ «πλήρως υπεύθυνο για την ασφάλεια των επιβατών του σκάφους».

Το σκάφος ξεκίνησε να βγει στην θάλασσα μεταφέροντας 20 Παλαιστίνιους μεταξύ των οποίων απόφοιτους πανεπιστημίου, ασθενείς που ζητούσαν θεραπεία στο εξωτερικό και τραυματίες από το πρόσφατα επεισόδια.

Το σκάφος συνοδευόταν από δεκάδες μικρότερα σε μια ένδειξη ανυποταξίας στον ισραηλινό αποκλεισμό που παραμένει σε ισχύ από το 2007 και έχει προκαλέσει σχεδόν ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα.

Σύμφωνα με τους οργανωτές ο απόπλους αυτού του σκάφους γίνεται λίγες ημέρες πριν την επέτειο του περιστατικού του Μαβί Μαρμαρά τον Μάϊο του 2010 κατά το οποίο 9 τούρκοι ακτιβιστές σκοτώθηκαν από ισραηλινές δυνάμεις στα διεθνή ύδατα και ένας ακόμα κατέληξε λίγο αργότερα λόγω των τραυμάτων του.