Στην Αντιτρομοκρατική οι έρευνες για την επίθεση στη Λιέγη

Στην Αντιτρομοκρατική οι έρευνες για την επίθεση στη Λιέγη

Ο δράστης είχε βγει με άδεια από τη φυλακή, είχε τη φήμη πολύ βίαιου ανθρώπου και ηταν σε επαφή με ριζοσπαστικοποιημένους κρατούμενους.

Στη ομοσπονδιακή εισαγγελία, που είναι υπεύθυνη για θέματα τρομοκρατίας, ανατέθηκαν οι έρευνες για τη επίθεση ενόπλου στο κέντρο της Λιέγης με 3 νεκρούς, καθώς, όπως δήλωσε ο εισαγγελέας Φιλίπ Ντουλιέ, «το συμβάν αντιμετωπίζεται ως περιστατικό τρομοκρατίας».

Ο άνδρας επιτέθηκε σε δύο γυναίκες αστυνομικούς από πίσω με μαχαίρι, πήρε ένα από τα όπλα τους, τους πυροβόλησε και τις σκότωσε. Σκότωσε επίσης έναν 22χρονο επιβάτη σταθμευμένου αυτοκινήτου και κατέφυγε σε ένα σχολείο όπου σκοτώθηκε από τις δυνάμεις της τάξης σε ανταλλαγή πυρών που ακολούθησε και στη διάρκεια της οποίας πολλοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Libre Belgique, που επικαλείται αστυνομική πηγή, ο ένοπλος φώναξε «Αλλάχου Άκμπαρ» - ο Θεός είναι ο πιο μεγάλος στα αραβικά - αλλά σύμφωνα με την Κατρίν Κολινιόν, εκπρόσωπο της εισαγγελίας της Λιέγης, οι αρχές δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν αυτές τις πληροφορίες

Τα κίνητρα του δράστη παραμένουν άγνωστα ενώ τα βελγικά ΜΜΕ αναφέρουν πως ο δράστης, που ήταν γνωστός στις αρχές για διάφορα αδικήματα, είχε αφεθεί ελεύθερος την προηγουμένη από τη φυλακή Λαντίν, κοντά στη Λιέγη.

Ο άνδρας, σύμφωνα με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση RTBF, είναι ένας 36χρονος παραβάτης του κοινού ποινικού δικαίου ο οποίος είχε βγει με μονοήμερη άδεια από τοπική φυλακή τη Δευτέρα. Σύμφωνα με την RTBF οι ερευνητές εξετάζουν αν είχε ασπασθεί το ισλάμ και αν είχε ριζοσπαστικοποιηθεί όντας στη φυλακή.

Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα Le Soir, ο δράστης ήταν ο Μπενζαμίν Ερμάν, γεννηθείς το 1985. Είχε βγει με άδεια από το σωφρονιστικό κατάστημα όταν συνέβησαν τα γεγονότα και είχε τη φήμη πολύ βίαιου ανθρώπου. Ήταν σε επαφή με ριζοσπαστικοποιημένους κρατούμενους.

«Οι σκέψεις μας είναι με τα θύματα αυτής της απεχθούς επίθεσης στη Λιέγη», ανέφερε στο Twitter ο Βέλγος υπουργός Εσωτερικών Ζαν Ζαμπόν, ο οποίος πρόσθεσε πως οι αρχές προσπαθούν να προσδιορίσουν «τι ακριβώς συνέβη».