Υπηκοότητα και πρόσληψη για μετανάστη που έσωσε παιδί

Υπηκοότητα και πρόσληψη για μετανάστη που έσωσε παιδί

Η αυθόρμητη ηρωική πράξη του Γκασαμά στο Παρίσι έγινε viral και συγκίνησε ακόμα και το Εθνικό Μέτωπο

Όλα τα χαρτιά του Μαμουντού Γκασαμά, του νεαρού παράτυπου μετανάστη από το Μαλί, ο οποίος έσωσε ένα παιδί που κρεμόταν στο κενό από μπαλκόνι του 4ου ορόφου πολυκατοικίας στο Παρίσι, θα τακτοποιηθούν και ο ίδιος θα λάβει τη γαλλική υπηκοότητα έπειτα από απόφαση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, μετά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.

Η αυθόρμητη ηρωική πράξη του Γκασαμά το Σάββατο βιντεοσκοπήθηκε από περαστικούς και οι χρήστες του Ίντερνετ την είδαν εκατομμύρια φορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τον βλέπει κανείς να σκαρφαλώνει με γυμνά χέρια και σε λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα την πρόσοψη μιας παρισινής πολυκατοικίας για να σώσει ένα τετράχρονο παιδί που κρέμεται στο κενό από μπαλκόνι του 4ου ορόφου.

Προσκεκλημένος στο προεδρικό μέγαρο, ο Μαμουντού Γκασαμά φορώντας τζιν και κοντομάνικο πουκάμισο, αφηγήθηκε στον αρχηγό του κράτους πώς προέβη στη θαραλέα πράξη του.

«Καθώς πρόκειται για μια εξαιρετική πράξη, όλα αυτά θα γίνουν σήμερα: θα τακτοποιηθούν τα χαρτιά σας και, αν το επιθυμείτε, θα αρχίσει διαδικασία για να πάρετε την υπηκοότητα και να μπορέσετε να γίνετε Γάλλος», δήλωσε ο Μακρόν, προτείνοντάς του επίσης να ενταχθεί στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.

«Γίνατε ένα παράδειγμα, διότι σας είδαν εκατομμύρια άνθρωποι. Είναι φυσικό το έθνος να σας ευγνωμονεί», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος κάνοντας λόγο για μια «κατ' εξαίρεσιν απόφαση» και αρνούμενος κάθε «δημαγωγία».

«Θα φροντίσω προσωπικά ώστε το αίτημά του για την υπηκοότητα να γίνει δεκτό όσο το δυνατόν συντομότερα», διαβεβαίωσε στο Twitter ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ.

Οι πολιτικές αντιδράσεις που εγκωμιάζουν το θάρρος του νεαρού από το Μαλί συνεχίσθηκαν σήμερα το πρωί: μια «υποδειγματική» και «αξιοθαύμαστη»χειρονομία που «πρέπει να αναγνωρισθεί και να χαιρετισθεί», εκτιμά ο Ερίκ Σιοτί (LR), λέγοντας ότι είναι «προσωπικά υπέρ» της τακτοποίησης της κατάστασης του Μαμουντού Γκασαμά, αλλά εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη του για «μια κάπως πολιτική μορφή εκμετάλλευσης».

Ο ευρωβουλευτής του Εθνικού Μετώπου Νικολά Μπε συμφωνεί από την πλευρά του να τακτοποιηθούν τα χαρτιά του Γκασαμά «λόγω της θαρραλέας πράξης του», αλλά με αντιστάθμισμα την απέλαση «του συνόλου των παράτυπων» της Γαλλίας.