FAZ: Η Ιταλία θέλει έναν εχθρό της Γερμανίας στην κυβέρνηση

FAZ: Η Ιταλία θέλει έναν εχθρό της Γερμανίας στην κυβέρνηση

Η γερμανική εφημερίδα τονίζει, ότι ο υποψήφιος ΥΠΟΙΚ είναι εχθρικός έναντι του ευρώ και της Γερμανίας

«Η επιθυμία για έναν υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, ο οποίος έχει τοποθετηθεί ως αυστηρός ευρω-αντίπαλος και εχθρός της Γερμανίας, έχει οδηγήσει σε ακινησία στην Ιταλία κατά τις διαπραγματεύσεις για τη νέα κυβέρνηση», αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Ο αμφιλεγόμενος υποψήφιος είναι ο 81χρονος οικονομολόγος Πάολο Σαβόνα, ο οποίος διαθέτει ένα λαμπρό βιογραφικό σημείωμα, ωστόσο βλέπει το ευρώ ως την ολοκλήρωση των γερμανικών ιδεών υπεροχής στην Ευρώπη. Αυτός είναι ο λόγος, σύμφωνα με την FAZ, για τον οποίο ο δεξιός λαϊκιστής ηγέτης της Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι επιμένει σε αυτήν την υποψηφιότητα. Η εφημερίδα σημειώνει, ότι υπάρχει προφανώς έντονη αντίθεση στο διορισμό του Σαβόνα από τον Πρόεδρο της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα, αλλά είναι αμφίβολο αν μπορεί να το αποτρέψει .

«Σε αντίθεση με τη συνηθισμένη διπλωματική-τυπική προσέγγιση για το σχηματισμό κυβέρνησης, υπήρξε μια δήλωση που απέρριψε όποιον "υπαγορεύει" για την εκλογή μελλοντικών υπουργών. Ο Πρόεδρος προσπαθεί σκληρά να μην εμφανιστεί ως απλός συμβολαιογράφος για τους εταίρους του συνασπισμού. Αντίθετα, ο συνασπισμός του κινήματος διαμαρτυρίας Πέντε Αστέρια και η δεξιά Λέγκα συμφώνησαν πρώτα για ένα πρόγραμμα, στη συνέχεια τον κατάλογο των υπουργών και τον υποψήφιο για πρωθυπουργό. Ο Ματαρέλα από την άλλη πλευρά, μπορεί να κάνει λίγα πράγματα», γράφει η γερμανική εφημερίδα.

«Είμαι πραγματικά θυμωμένος», έγραψε ο Σαλβίνι στο Facebook την Παρασκευή και πήρε ένα Like από τον εταίρο του στον συνασπισμό, τον επικεφαλής των Πέντε αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο. Το Σάββατο ο Σαλβίνι τα έβαλε με τη Γερμανία: «Γερμανικές εφημερίδες και οι πολιτικοί μας προσβάλλουν ως ιταλούς ζητιάνους, τεμπέληδες και αχάριστους», έγραψε αυτή τη φορά στο Twitter και πρόσθεσε ότι «Και πρέπει να επιλέξουμε έναν υπουργό Οικονομικών που τους ταιριάζει; Όχι, ευχαριστώ!».

Η Λέγκα υπό την ηγεσία του Σαλβίνι προωθεί τώρα την επιστροφή στην εθνική κυριαρχία της Ιταλίας με το δικό της νόμισμα. Ο υποψήφιος υπουργός Οικονομικών Πάολο Σαβόνα είναι ιδιαίτερα κατάλληλος για αυτές τις ιδέες. Επειδή σε αντίθεση με τους άλλους καθηγητές και επιχειρηματικούς ομιλητές της Λέγκα έχει ένα σπουδαίο βιογραφικό σημείωμα, ειδικά για τα πρώτα του χρόνια. Μεταξύ άλλων, ο Σαβόνα σπούδασε στο περίφημο αμερικανικό ΜΙΤ της Μασαχουσέτης. Εργάστηκε στο οικονομικό τμήμα της Banca d'Italia και στη συνέχεια για πολλά χρόνια ήταν γενικός διευθυντής της ιταλικής επιχειρηματικής ένωσης Confindustria.

Ο Σαβόνα συγκρίνει την εισαγωγή του ευρώ με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών

Ο Σαβόνα προέρχεται από το περιβάλλον του πρώην προέδρου του μικρού Ρεπουμπλικανικού κόμματος, του Ουγκο Λα Μάλφα .Ωστόσο, η εχθρική στάση του Σαβόνα για την Ευρωζώνη και τη Γερμανία δεν έχει καμία σχέση με τη στάση των πατέρων της ιταλικής ευρωμεσογειακής ένωσης.

Ο Σαβονα έγραψε σε πρόσφατο βιβλίο του, ότι οι συνθήκες για το ευρώ στην Ιταλία είχαν το ίδιο αποτέλεσμα, όπως το 1918 η Συνθήκη των Βερσαλιών για τη Γερμανία. Από τη σκοπιά της Σαβόνα, η Ιταλία χρειάζεται ένα «Σχέδιο Β» για απόσυρση από το ευρώ, προκειμένου να αποκτήσει ουσιαστικές παραχωρήσεις από τη Γερμανία και τους άλλους εταίρους της νομισματικής ένωσης. Για τον Σαβόνα, αυτό προφανώς περιλαμβάνει επίσης την κατάργηση των ορίων ελλείμματος, τα οποία θεωρούνται από αυτόν ως εντελώς αυθαίρετα.