Τέλος στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης υπόσχεται η τουρκική αντιπολίτευση

Τέλος στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης υπόσχεται η τουρκική αντιπολίτευση

Το πρόγραμμα του CHP αφιερώνεται στην υπεράσπιση της δημοκρατίας και την οικονομία

Το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης υποσχέθηκε πως θα βάλει τέλος στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που ισχύει στη χώρα από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016, σε περίπτωση που κερδίσει τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 24ης Ιουνίου.

«Τι θα κάνουμε για τη δημοκρατία; Πρώτα θα καταργήσουμε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου παρουσιάζοντας στην Άγκυρα το πρόγραμμα του σχηματισμού του. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιβλήθηκε στις 20 Ιουλίου 2016, μερικές ημέρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος που στοίχισε τη ζωή σε 250 ανθρώπους και αποδίδεται από την Άγκυρα στον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ και αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη.

Στο πλαίσιο αυτού του καθεστώτος έκτακτης ανάγκες οι τουρκικές αρχές άρχισαν άνευ προηγουμένου διώξεις, στη διάρκεια των οποίων απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα περισσότεροι από 140.000 εργαζόμενοι, ενώ περισσότεροι από 50.000 συνελήφθησαν. Κατηγορώντας την εξουσία ότι χρησιμοποιεί τις διώξεις αυτές για να φιμώσει κάθε επικριτική φωνή, ο Κιλιτσντάρογλου τις έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει «δεύτερο πραξικόπημα».

«Ερωτώ τον λαό: Όταν μιλάς στο τηλέφωνο, μιλάς άνετα; μήπως ανησυχείς ότι σε ακούνε; Αν φοβάσαι ή ανησυχείς, τότε αυτή η χώρα είναι μια δικτατορία», πρόσθεσε σήμερα. Στο προεκλογικό πρόγραμμα του CHP μεγάλο μέρος αφιερώνεται στην υπεράσπιση της δημοκρατίας και των ελευθεριών, αλλά και στην οικονομία, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από το 10% και η τουρκική λίρα έχει χάσει μέσα σ' έναν μήνα πάνω από το 16% της αξίας της έναντι του δολαρίου.

Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, το CHP υποστηρίζει στο πρόγραμμά του πως θέλει να βάλει τέλος «στις τυχοδιωτικές πολιτικές», κυρίως για να εξομαλυνθούν οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ. Το κόμμα διαβεβαιώνει επίσης πως θέλει να βάλει ένα τέλος στη σύγκρουση στη Συρία βρίσκοντας μια πολιτική λύση και υποστηρίζοντας τις διεθνείς πρωτοβουλίες, καθώς και αυτές των Ηνωμένων Εθνών. Μόλις βρεθεί λύση στη Συρία, το κόμμα δεσμεύεται να «εξασφαλίσει την επιστροφή» των περισσοτέρων των 3,5 εκατομμυρίων σύρων προσφύγων που έχουν εγκατασταθεί στην Τουρκία.