Νέα κόντρα Δύσης – Μόσχας για το μοιραίο αεροσκάφος της Malaysian

Νέα κόντρα Δύσης – Μόσχας για το μοιραίο αεροσκάφος της Malaysian

ΕΕ και ΝΑΤΟ καλούν τη Ρωσία να αναλάβει τις ευθύνες της για την τραγωδία στην Ουκρανία, μετά τα ενοχοποιητικά αποτελέσματα διεθνούς έρευνας

Στο κόκκινο είναι και πάλι οι σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία, μετά τα αποτέλεσμα διεθνούς έρευνας, σύμφωνα με τα οποία ο πύραυλος που κατέρριψε το αεροσκάφος της πτήσης МН17 της Malaysia Airlines πάνω από την ανατολική Ουκρανία τον Ιούλιο του 2014 με 298 νεκρούς, προήλθε από ρωσική στρατιωτική μονάδα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ κάλεσαν τη Ρωσία να «αναγνωρίσει την ευθύνη της» στην καταστροφή της πτήσης MH17 ενώ ο  υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πως η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει για τις πράξεις της. «Το Κρεμλίνο πιστεύει ότι μπορεί να δρα ατιμώρητα» είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, η Ολλανδία και η Αυστραλία, πολλοί πολίτες των οποίων περιλαμβάνονται στα 298 θύματα της τραγωδίας, «θεωρούν την Ρωσία υπεύθυνη για την συμμετοχή της στην καταστροφή» του αεροσκάφους, ανακοίνωσε η ολλανδική κυβέρνηση.

Οι δύο χώρες μπορούν πλέον να υποβάλουν τον φάκελο της πολύπλοκης αυτής υπόθεσης ενώπιον διεθνούς οργανισμού ή διεθνούς δικαστηρίου, σύμφωνα με την ολλανδική κυβέρνηση.

Από την πλευρά της, η Μόσχα έχει αρνηθεί επανειλημμένα την εμπλοκή της στην τραγωδία, για την οποία κατηγορεί την Ουκρανία.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδωσε την διαβεβαίωση ότι «κανένας ρωσικός πύραυλος δεν διέσχισε την ρωσο-ουκρανική μεθόριο ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ , δήλωσε ότι η Ρωσία απορρίπτει τις κατηγορίες που της προσάπτουν οι διεθνείς ερευνητές και δεν εμπιστεύεται τα συμπεράσματα της ερευνητικής ομάδας επειδή δεν είχε προσκληθεί να συμμετάσχει στην ερευνητική ομάδα.

Μάλιστα, ο ΥΠΕΞ Λαβρόφ συνέκρινε την έρευνα για την κατάρρευση του Μπόινγκ της Malaysia Airlines με την υπόθεση Σκριπάλ, καθώς δεν υπάρχουν αποδείξεις . «Δημιουργείται η αίσθηση του ντεζαβού, εάν οι εταίροι μας έχουν αποφασίσει και σ’ αυτή την περίπτωση, που αφορά τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων, να την αξιοποιήσουν για να επιτύχουν τους δικούς τους πολιτικούς στόχους, τότε ας είναι βάρος στην συνείδηση τους».