Τραμπ σε Κιμ: Αν κάνεις καμιά βλακεία, ο στρατός είναι έτοιμος

Τραμπ σε Κιμ: Αν κάνεις καμιά βλακεία, ο στρατός είναι έτοιμος

Γιατί ο Αμερικανός πρόεδρος ακύρωσε την πολυαναμενόμενη Σύνοδο - Απογοήτευση και ανησυχία στην διεθνή κοινότητα

Λίγη ώρα μετά την ματαίωση της πολυαναμενόμενης Συνόδου ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έσπευσε να προειδοποιήσει την Πιονγιάνγκ ότι ο αμερικανός στρατός είναι έτοιμος αν ο Κιμ Γιονγκ Ουν κάνει κάποια «βλακώδη και απερίσκεπτη» ενέργεια.

Οι αμερικανικές δυνάμεις είναι «έτοιμες αν χρειαστεί», δήλωσε ο Τραμπ στην τελετή υπογραφής ενός νομοσχεδίου στον Λευκό Οίκο και πρόσθεσε ότι η εκστρατεία άσκησης μέγιστης πίεσης ενάντια στην Πιονγιάνγκ θα συνεχιστεί.

Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Σύνοδος - που θα γινόταν στην Σιγκαπούρη στις 12 Ιουνίου - να πραγματοποιηθεί σε κάποια μετέπειτα ημερομηνία.

Αιτιολογώντας την απόφαση του να ακυρώσει τη σύνοδο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε «δυστυχώς, εξαιτίας του τρομερού θυμού και της ανοικτής επιθετικότητας που επιδείξατε στην τελευταία σας δήλωση, νιώθω ότι είναι ανάρμοστο, σε αυτή τη χρονική φάση, να γίνει αυτή η επί μακρόν κανονισμένη συνάντηση».

Από την πλευρά του, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι δεν αύξησε το ήδη υψηλό επίπεδο επιφυλακής ούτε άλλαξε τη στρατιωτική στάση του προς τη Βόρεια Κορέα.

«Υπάρχει ένα υψηλό επίπεδο επιφυλακής – το επίπεδο επιφυλακής που πάντοτε έχουμε επειδή έχουν αποδείξει στο παρελθόν ότι είναι απρόβλεπτοι», δήλωσε ο αντιστράτηγος Κένεθ ΜακΚένζι, «αλλά δεν είναι το ύψιστο επίπεδο επιφυλακής. Είναι το κανονικό επίπεδο επιφυλακής που διατηρούμε», πρόσθεσε.

Το Πεντάγωνο είναι «έτοιμο να απαντήσει» σε οποιαδήποτε πρόκληση από τη Βόρεια Κορέα πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι: «θα δούμε τι θα συμβεί τις επόμενες μέρες».

Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων της Ουάσινγκτον ενάντια στην Πιονγκιάνγκ, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα ενθαρρύνουν και άλλες χώρες να πράξουν το ίδιο.

Οι αντιδράσεις

Σαστισμένος ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν εξέφρασε την έντονη λύπη του για την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τραμπ να ματαιώσει τη Σύνοδο Κορυφής. Σύμφωνα με το πρακτορείο Yonhap, ο Μουν παρότρυνε για άμεσες συνομιλίες μεταξύ Τραμπ και Κιμ και σημείωσε ότι η αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου δεν θα πρέπει να καθυστερήσει λόγω της απόφασης ματαίωσης της Συνόδου.

Η ακύρωση της συνάντησης προκάλεσε απογοήτευση και ανησυχία και στην διεθνή κοινότητα, σχετικά με το μέλλον του πυρηνικού εξοπλισμού της Πιονγιάνγκ και την ένταση στην κορεατική χερσόνησο.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε σήμερα ότι τα μέρη των συζητήσεων με τη Βόρεια Κορέα θα πρέπει να συνεχίσουν τις διπλωματικές τους προσπάθειες με «ατσάλινα νεύρα», για να εργαστούν προς την αποπυρηνικοποίηση της περιοχής.