Ρώσοι φαρσέρ… ρεζίλεψαν τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών

Ρώσοι φαρσέρ… ρεζίλεψαν τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών

Ο Μπόρις Τζόνσον μιλούσε με 18 λεπτά με κάποιον που του συστήθηκε ως ο πρωθυπουργός της Αρμενίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας υπέπεσε σε μία ακόμα γκάφα, καθώς επί 18 ολόκληρα λεπτά συζητούσε στο τηλέφωνο για θέματα διπλωματίας με έναν… φαρσέρ, ο οποίος προσποιήθηκε ότι ήταν ο πρωθυπουργός της Βρετανίας!

Οι σχέσεις της Βρετανίας με τη Ρωσία, η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν και ο πόλεμος στη Συρία ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στην εν λόγω τηλεφωνική συνομιλία, όπως προκύπτει από το ηχητικό ντοκουμέντο που αναρτήθηκε στο YouTube και διαδόθηκε στο Twitter από τους γνωστούς Ρώσους φαρσέρ Vovan και Lexus.

Ο φαρσέρ, προσποιούμενος τον Αρμένιο πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν, είπε στον Τζόνσον ότι επρόκειτο να συναντήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. «Ελπίζω να μη με δηλητηριάσει με Novichok», ανέφερε χαριτολογώντας, αναφερόμενος στον νευροχημικό παράγοντα με τον οποίο δηλητηριάστηκε ο πρώην κατάσκοπος Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του στην Αγγλία.

Ο Τζόνσον αναφέρθηκε στους Ρώσους ολιγάρχες που συχνάζουν στο Λονδίνο, σχολιάζοντας: «Πέτα μια πέτρα στο Κένσινγκτον και θα πετύχεις έναν ολιγάρχη». Όπως σημείωσε, «κάποιοι από αυτούς είναι κοντά στον Πούτιν και κάποιοι άλλοι όχι».

Ο φαρσέρ επίσης θυμήθηκε ένα αμφιλεγόμενο ποίημα που είχε γράψει ο Τζόνσον για τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία, και τον επαίνεσε γι’ αυτό. «Είστε πολύ ευγενικός», ανέφερε ο Βρετανός ΥΠΕΞ, λίγα λεπτά πριν η συνομιλία διακοπεί απότομα, την ώρα που μιλά ο φαρσέρ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας επιβεβαίωσε ότι ο Τζόνσον έπεσε θύμα φάρσας, υποστηρίζοντας πως ο Βρετανός ΥΠΕΞ κατάλαβε ότι επρόκειτο περί φάρσας και γι’ αυτό έκλεισε το τηλέφωνο.

«Η χρήση χημικών όπλων στο Σάλισμπερι και στη Συρία και τα πρόσφατα γεγονότα στη Συρία είναι σοβαρά θέματα. Αυτές οι παιδιάστικες ενέργειες δείχνουν την έλλειψη σοβαρότητας του καλούντος και αυτών που βρίσκονται πίσω του», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.