Ενωμένοι και αποφασισμένοι απέναντι στον Τραμπ οι Ευρωπαίοι

Ενωμένοι και αποφασισμένοι απέναντι στον Τραμπ οι Ευρωπαίοι

Αν και η ώρα εφαρμογής των αμερικανικών δασμών πλησιάζει, η ευρωπαϊκή ενότητα διατηρείται

Μία Γαλλία που ανεβαίνει στην πρώτη γραμμή, μία Γερμανία με μια τάση να παίξει σόλο και στην μέση οι Βρυξέλλες που διστάζουν: ακόμη και αν δεν παίζουν όλοι την ίδια παρτιτούρα, η ευρωπαϊκή ενότητα ανθίσταται προς το παρόν στις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς πλησιάζει η 1η Ιουνίου, η καταληκτική ημερομηνία των εξαιρέσεων από τους δασμούς του 25% επί του χάλυβα και του 10% επί του αλουμινίου, που ανακοινώθηκαν τον Μάρτιο.

«Μέχρι σήμερα έχουμε κρατήσει καλά», δηλώνει στο AFP ο ευρωβουλευτής Εντουάρ Μαρτέν, που φοβόταν «ότι η Γερμανία θα προσπαθούσε να διαπραγματευθεί μία διμερή συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

«Παρά την διάσταση απόψεων, η Ευρωπαϊκή Ενωση παρέμεινε ενωμένη προς το εξωτερικό και παραμένει και σήμερα δύο εβδομάδες πριν», βεβαιώνει ευρωπαϊκή πηγή.

Χθες, ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να επιβάλει νέους δασμούς επί των εισαγωγών αυτοκινήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το μέτρο θα πλήξει κυρίως την γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία.

Στο μέτωπο των εμπορικών συναλλαγών, όπως και στο μέτωπο των κυρώσεων κατά του Ιράν, η Γαλλία ανέβηκε από την αρχή στην πρώτη γραμμή για να αντιταχθεί στην Ουάσινγκτον: ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ απαίτησε επανειλημμένως  «εξαίρεση χωρίς όρους» από τους δασμούς.

Από την πλευρά της η Γερμανία, η οποία έχει να χάσει τα περισσότερα από έναν εμπορικό πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, έδωσε την εντύπωση ότι κάνει μόνη της παιγνίδι, αρχικά στέλνοντας την δική της αντιπροσωπεία στην Ουάσινγκτον τον Μάρτιο -πριν από την αντιπροσωπεία της ΕΕ- για να διαπραγματευθεί απευθείας την πιθανότητα μίας προνομιακής μεταχείρισης... για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.