Τα δύσοσμα ντούριαν κερδίζουν τους κινέζους καταναλωτές

Τα δύσοσμα ντούριαν κερδίζουν τους κινέζους καταναλωτές

Έκρηξη γνωρίζουν οι εξαγωγές του ακανθώδους και δύσοσμου τροπικού φρούτου στην Κίνα

Το φημισμένο για το ακανθώδες κέλυφος και την έντονη οσμή του τροπικό φρούτο ντούριαν κερδίζει τις καρδιές των κινέζων καταναλωτών και αποφέρει κέρδη στους καλλιεργητές της νοτιοανατολικής Ασίας.

Στο πρόσφατο Φεστιβάλ Ταϊλάνδη 2018 που πραγματοποιήθηκε στην Σανγκάη, οι κινέζοι καλοφαγάδες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τέσσερις ποικιλίες ταϊλανδέζικου ντούριαν, προκειμένου να εκφράσουν την προτίμησή τους για την γεύση, τη μυρωδιά και την εμφάνιση. Το φεστιβάλ προσήλκυσε περισσότερους από 50 εκθέτες. Εκτός από τα φρέσκα ντούριαν, προϊόντα όπως κέϊκ με ντούριαν και καφέ από ντούριαν, έτυχαν θερμής ανταπόκρισης. Χάρη στη δημοτικότητα των φρούτων αυτών στην Κίνα, η Ταϊλάνδη σκοπεύει να εισαγάγει φέτος περισσότερες ποικιλίες φρούτων στην κινεζική αγορά.

Η Ταϊλάνδη παράγει τέσσερις κύριες ποικιλίες ντούριαν.Το Monthong, γνωστό και ως το «χρυσό μαξιλάρι», είναι η πιο δημοφιλής ποικιλία στην κινεζική αγορά, οι καταναλωτές της οποίας είναι πρόθυμοι να δοκιμάσουν περισσότερες γεύσεις. «Τα ντούριαν έχουν καλύτερη γεύση, όταν είναι ώριμα. Τα ανώριμα έχουν μία ξινή γεύση, ενώ τα πολύ γινωμένα είναι πικρά και μυρίζουν κρασί» λέει ένας καταναλωτής, εραστής των εξωτικών αυτών φρούτων.

Παρά το τρομακτικά σκληρό κέλυφός του, που μοιάζει λίγο με εκείνο του σκαντζόχοιρου, το δύσοσμο αυτό φρούτο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στη θερμοκρασία και απαιτεί ειδική φροντίδα για την μεταφορά του. Σε θερμοκρασίες που υπερβαίνουν τους 30 βαθμούς Κελσίου, το 5% με 10% των ντούριαν θα χαλάσει όταν εκτεθεί στον ήλιο για 2 ώρες. Ακόμη και σε σταθερή θερμοκρασία 13 βαθμών Κελσίου ένα ντούριαν μπορεί να διατηρηθεί φρέσκο μόνο για 10 ημέρες. Ωστόσο, χάρη στα σύγχρονα ειδικά διαμορφωμένα μέσα μεταφοράς τα ντούριαν φθάνουν στην Κίνα μέσα σε 120 ώρες από την συγκομιδή τους.

Την τελευταία δεκαετία η Κίνα έχει καταστεί ο μεγαλύτερος εισαγωγέας των ταϊλανδέζικων ντούριαν, γεγονός που ευνοεί και τους ταϊλανδούς καλλιεργητές. Ο Μπάνγια καλλιεργεί τα εξωτικα αυτά φρούτα στην Ταϊλάνδη εδώ και 30 χρόνια. Την τελευταία δεκαετία το εισόδημά του αυξήθηκε τρεις φορές χάρη στις μεγάλες εξαγωγές προς την Κίνα. Πλέον τα ετήσια έσοδά του φθάνουν τα 4 εκατ. ταϊλανδέζικα μπαχτ (124.000 δολάρια ΗΠΑ). Σε περίοδο αιχμής ένα ζευγάρι που δουλεύει στην συγκομιδή μπορεί να μαζέψει 5.000 κιλά ντούριαν την ημέρα, γεγονός που σημαίνει κέρδος περίπου 9.300 δολάρια το μήνα. Ομως και το διαδίκτυο συνδράμει θετικά στις εξαγωγές των ντούριαν προς την Κίνα. Τον περασμένο Απρίλιο πουλήθηκαν 80.000 ντούριαν της ποικιλίας «χρυσό μαξιλάρι» μέσω της κινεζικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας Alibaba σε διάρκεια μόλις ενός λεπτού!!!

Η Alibaba έχει υπογράψει μια συμφωνία για την εισαγωγή ντούριαμ με την κυβέρνηση της Ταϊλάνδης ύψους 3 δισ. γιουάν (478 εκατ. δολάρια) για τα επόμενα τρία χρόνια. Η εταιρεία δεσμεύθηκε επίσης να βοηθήσει τις γεωργικές επιχειρήσεις της Ταϊλάνδης να εξάγουν περισσότερα προϊόντα στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένου του ρυζιού της Ταϊλάνδης, της καρύδας, των φρούτων του πάθους και του μάνγκο. Δεδομένα από τη Γενική Διεύθυνση Τελωνείων της Κίνας έδειξαν ότι από το 2008 έως το 2017, ο σύνθετος ετήσιος ρυθμός αύξησης των εισαγωγών γεωργικών προϊόντων έφθασε το 8,8%.