Θορυβημένος ο Ερντογάν «αλιεύει» ψήφους εκτός Τουρκίας

Θορυβημένος ο Ερντογάν «αλιεύει» ψήφους εκτός Τουρκίας

Σύμφωνα με την DW το 42% που λαμβάνει στις δημοσκοπήσεις τον στρέφει στους Τούρκους του εξωτερικού

Θορυβημένος είναι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου, οι οποίες δείχνουν, ότι δεν θα είναι περίπατος για τον ίδιο, αναφέρει σε άρθρο της στην ιστοσελίδα της η Deutsch Welle, επισημαίνοντας ότι πλέον για τον Ερντογάν κάθε ψήφος μετράει, ιδιαίτερα εκείνη των Τούρκων που διαμένουν στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου Sonar, το οποίο είχε προβλέψει με σχετική ακρίβεια το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών το 2014, ο Ερντογάν λαμβάνει το 42% στον α΄ γύρο των εκλογών του Ιουνίου. Αυτό σημαίνει, ότι αν συνασπίζονταν οι πέντε υποψήφιοι της αντιπολίτευσης, δεν θα διέθετε πλειοψηφία. Ακόμη και στελέχη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) παραδέχονται πλέον σε στενό κύκλο, ότι ο Ερντογάν θα μπορούσε να χάσει την πλειοψηφία στον α΄ γύρο, όταν μάλιστα υπάρχουν ψηφοφόροι, που φοβούνται μία «ενός ανδρός αρχή» σε περίπτωση επανεκλογής του και βλέπουν τις εκλογές της 24ης Ιουνίου ως τελευταία ευκαιρία για να τον απομακρύνουν από την εξουσία.

Υπό αυτές τις συνθήκες τα 3 εκατομμύρια Τούρκων ψηφοφόρων στο εξωτερικό, που αποτελούν το 5% του εκλογικού σώματος, δεν είναι αμελητέα ποσότητα. Οι μισοί από αυτούς ζουν στη Γερμανία, όπου μάλιστα ο Ερντογάν έχει πολλούς θαυμαστές. Εξυπακούεται, ότι εκεί θα προτιμούσε να μιλήσει και όχι στη Βοσνία. Όμως η γερμανική κυβέρνηση δεν επιτρέπει πλέον προεκλογικές εκδηλώσεις Τούρκων πολιτικών, καθώς αντίστοιχες επισκέψεις πριν το συνταγματικό δημοψήφισμα του 2017 στην Τουρκία είχαν προκαλέσει σοβαρή ένταση στις διμερείς σχέσεις.

Τελικά η Γερμανία απαγόρευσε τις προεκλογικές εμφανίσεις αξιωματούχων «από χώρες εκτός ΕΕ», μία απόφαση που διατυπώνεται μεν γενικόλογα, αλλά είναι σαφές ότι αφορά τον Ερντογάν, που υπολόγιζε να μιλήσει σε οπαδούς του στο Αμβούργο, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του G20. Το ίδιο ισχύει πλέον στην Αυστρία και στην Ολλανδία. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας θεωρεί άδικη την απαγόρευση.

Από την πλευρά της η αντιπολίτευση εστιάζει περισσότερο στους περιορισμούς του προεκλογικού αγώνα στην ίδια την Τουρκία. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στο χρονικό διάστημα μεταξύ 17 Απριλίου και 6 Μαΐου η κρατική τηλεόραση (TRT) έδειχνε τα στελέχη του AKP και τους πολιτικούς εταίρους του Ερντογάν από το ακραίο εθνικιστικό κόμμα MHP επί συνολικά 37 ώρες και 40 λεπτά, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση δεν κατάφερε να εξασφαλίσει παρά μόνο 3 ώρες και 14 δευτερόλεπτα προβολής. Μάλιστα, το φιλοκουρδικό κόμμα HDP και το ισλαμιστικό «Σααντέτ» δεν εμφανίστηκαν καθόλου στην κρατική τηλεόραση.

Σύμφωνα με το άρθρο, προφανώς ο Ερντογάν δεν θέλει να οδηγηθεί σε σύγκρουση με τη Γερμανία. Άλλωστε έχει και άλλα προβλήματα. Η οικονομία της χώρας κλονίζεται, ο πληθωρισμός κυμαίνεται πλέον σε διψήφια ποσοστά, η τουρκική λίρα έχει χάσει το 15% της αξίας της έναντι του δολαρίου από τις αρχές της χρονιάς. Τελικά η μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση για τους Τούρκους του εξωτερικού δεν έγινε στη Γερμανία, αλλά στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και βέβαια ο Ερντογάν δεν παρέλειψε να αποδώσει εύσημα στη χώρα, κάνοντας αμφιλεγόμενες συγκρίσεις. Όπως είπε χαρακτηριστικά «σε μία εποχή που ένδοξες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες μάλιστα ισχυρίζονται ότι είναι κοιτίδες της δημοκρατίας, αποτυγχάνουν, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη δείχνει, ότι είναι πράγματι δημοκρατική, καθώς μας δίνει την ευκαιρία να συναντηθούμε εδώ».

Παρακαλούμε περιμένετε ...