Αμερικανική… συνταγή για την πρεσβεία της Παραγουάης στο Ισραήλ

Αμερικανική… συνταγή για την πρεσβεία της Παραγουάης στο Ισραήλ

Στην Ιερουσαλήμ, παρουσία του Νετανιάχου, τα εγκαίνια της νέας πρεσβείας

Τα εγκαίνια της πρεσβείας της στην Ιερουσαλήμ, ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ και της Γουατεμάλας, πραγματιοποίησε σήμερα η Παραγουάη παρουσία του Προέδρου της χώρας Οράσιο Κάρτες και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο υπουργός Εξωτερικών Παραγουάης, Ελάδιο Λοϊσάγα, υποστήριξε πάντως, ότι η μεταφορά της πρεσβείας της χώρας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ δεν θα εμποδίσει την Παραγουάη να διατηρεί «πολύ στενή» σχέση με την Παλαιστίνη. Υπενθυμίζεται, ότι την περασμένη Δευτέρα οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν τα εγκαίνια τη νέας πρεσβείας τους στην Ιερουσαλήμ, ενώ ταυτόχρονα στη Λωρίδα της Γάζας εξελισσόταν λουτρό αίματος.

Την Τετάρτη η Γουατεμάλα με τη σειρά της μετέφερε στην Ιερουσαλήμ την πρεσβεία της, ερχόμενη σε ρήξη με την πρακτική που ακολουθείται επί δεκαετίες από την πλειονότητα της διεθνούς κοινότητας, σύμφωνα με την οποία οι πρεσβείες δεν μπορούν να εγκαθίστανται στην Ιερουσαλήμ, έως ότου να διευθετηθεί το οριστικό καθεστώς της πόλης, που αποτελεί ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης.

Η κυβέρνηση της Ονδούρας, άλλος ένας σύμμαχος των ΗΠΑ και του Ισραήλ, η οποία είχε καταψηφίσει το σχέδιο ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που καταδίκασε την αμερικανική απόφαση, δεν έχει ακόμη κάνει επίσημες ανακοινώσεις, για το εάν θα μετεγκατασταθεί η πρεσβεία της, παρότι το κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε ψήφισμα υπέρ της μεταφοράς της στην Ιερουσαλήμ.