Ο Πλατινί αποκάλυψε πώς «έστησε» την κλήρωση του Μουντιάλ του 1998

Ο Πλατινί αποκάλυψε πώς «έστησε» την κλήρωση του Μουντιάλ του 1998

Το... κολπάκι χάρη στο οποίο Γαλλία και Βραζιλία συναντήθηκαν στον τελικό

Ένα... «μικρό τέχνασμα» στο Μουντιάλ του 1998 ομολόγησε ο πρώην πρόεδρος της FIFA Μισέλ Πλατινί, χάρη στο οποίο κατέστη εφικτό να συναντηθούν στον τελικό της διοργάνωσης η διοργανώτρια Γαλλία και η Βραζιλία.

Ο Πλατινί ήταν τότε στην οργανωτική επιτροπή του Παγκοσμίου Κυπέλλου, και αποκάλυψε πως σε συνεργασία με τη FIFA «συνωμότησαν» ώστε να μην μπορούν οι «Τρικολόρ» και η «Σελεσάο» να συναντηθούν παρά μόνο στον τελικό της διοργάνωσης.

«Γαλλία-Βραζιλία στον τελικό, αυτό ήταν το όνειρο όλων. Αν τερματίζαμε πρώτοι στον όμιλο και η Βραζιλία τερμάτιζε πρώτη, δεν μπορούσαμε να συναντηθούμε πριν τον τελικό», ανέφερε ο Πλατινί μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της Γαλλίας, και γελώντας συνέχισε: «Δεν ξοδέψαμε έξι χρόνια διοργανώνοντας το Παγκόσμιο Κύπελλο για να μην κάνουμε κάποια μικρά κολπάκια. Νομίζετε ότι άλλες διοργανώτριες δεν το έκαναν;».

Πώς έγινε όμως το κόλπο; Δύο μέρες πριν την κλήρωση, η FIFA ανακοίνωσε ότι η Γαλλία θα έμπαινε αυτομάτως στον 1ο Όμιλο και η Βραζιλία στον 3ο Όμιλο. Με αυτόν τον τρόπο, βάσει των διασταυρώσεων στη συνέχεια της διοργάνωσης, αν και οι δύο τερμάτιζαν πρώτες στους ομίλους τους δεν θα μπορούσαν να τεθούν αντιμέτωπες παρά μόνο στον τελικό, όπως και έγινε, με τη Γαλλία να κερδίζει με 3-0 και να κατακτά το πρώτο της Μουντιάλ.