Τσουχτερό πρόστιμο για «καμάκι» στους δρόμους της Γαλλίας

Τσουχτερό πρόστιμο για «καμάκι» στους δρόμους της Γαλλίας

Όποιος απλώς σφυρίζει σε ένδειξη θαυμασμού σε μια γυναίκα, θα καταβάλει 750 ευρώ

Πρόστιμο 750 ευρώ θα επιβάλλεται σε όσους στο εξής κάνουν «καμάκι» σε γυναίκες στους δρόμους της Γαλλίας σφυρίζοντας ή παρενοχλόντας τις με οποιονδήποτε τρόπο, μετά τον τελευταίο νόμο που ψηφίστηκε στο κοινοβούλιο της χώρας.

Στόχος της κυβέρνησης Μακρόν είναι να μην φοβούνται οι γυναίκες να κυκλοφορήσουν στους δρόμους. Το πρόστιμο πάντως είναι εντυπωσιακά αυξημένο σε σχέση με τις αρχικές προτάσεις, που είχαν κατατεθεί πριν από έναν χρόνο, όταν άρχισε να συζητείται το θέμα, καθώς τότε η γαλλική κυβέρνηση μιλούσε για πρόστιμο 90 ευρώ. Το νομοσχέδιο καλυπτει οτιδήποτε «παραβιάζει την ελεύθερη κυκλοφορία των γυναικών σε δημόσιους χώρους και υπονομεύει την αυτοεκτίμηση και το δικαίωμα στην ασφάλεια». Στο στόχαστρο μπαίνουν «σχόλια, συμπεριφορές ή πίεση σεξουαλικής ή σεξιστικής φύσης που υποβαθμίζουν, ντροπιάζουν, απειλούν ή είναι επιθετικές».

Στη Γαλλία το τελευταιό διάστημα είχε γίνει πολύς λόγος για επιθέσεις σε βάρος γυναικών σε μέσα μαζικής μεταφοράς, που οδήγησαν αρκετές από αυτές να υποχρεώνονται να φορούν παντελόνια αντί για φούστες, προκειμένου να προστατευτούν από επίδοξους εφαψίες. Το νομοσχέδιο αποτελεί «πνευματικό παιδί» της υπουργού Ισότητας Μαρλέν Σιάπα. «Μιλάμε για τη στιγμή που ο άνδρας πλησιάζει από πίσω μια γυναίκα, της μιλάει και η γυναίκα δεν μπορεί να κάνει τίποτε γιατί είναι μόνη της. Δεν καλεί σε βοήθεια γιατί πιστεύει ότι «θα συνεχίσω να περπατάω και θα ξεφύγω». Οι άνδρες πιστεούν ότι είναι οι «Γάλλοι εραστές» και ότι «σιγά μωρέ, απλά σπάμε πλάκα». Εμείς λέμε «όχι»» λέει η υπουργός.

Οι επικριτές του νομοσχεδίου υποστηρίζουν, πάντως, ότι θα αποτελέσει ταφόπλακα στον έρωτα αλά γαλλικά προσθέτοντας ότι οι διατάξεις του δεν θα εφαρμοστούν ποτέ στην πράξη.

Παρακαλούμε περιμένετε ...