Η καφετέρια του… θανάτου στη Μπανγκόκ

Η καφετέρια του… θανάτου στη Μπανγκόκ

Η καφετέρια που σου προσφέρει με μακάβριο τρόπο ένα πολύτιμο μάθημα ζωής

Βγάλτε τα παπούτσια σας, σκαρφαλώστε μέσα στο φέρετρο και χαλαρώστε στο μαλακό μαξιλάρι καθώς το ξύλινο καπάκι γλιστράει από πάνω σας... Τώρα, μείνετε μέσα για τα επόμενα λεπτά στην απόλυτη ησυχία. «Όταν είσαι μέσα στο φέρετρο, νιώθεις πως είναι νεκρός!», λέει η 15χρονη Tammy στο CNN καθώς βγαίνει από το μεγάλο ορθογώνιο κουτί.

«Είναι άνετο, αλλά δε μπορώ να κοιμηθώ ή να χαλαρώσω γιατί νιώθω σα νεκρή. Ο θάνατος είναι αυτό το συναίσθημα, όταν νομίζεις ότι θα χάσεις όλα όσα έχεις σήμερα και ότι δεν θα είσαι ζωντανός και δεν θα μπορείς να βλέπεις τη μαμά και τον μπαμπά σου», λέει η ανήλικη γελώντας νευρικά. «Είμαι λίγο φρικαρισμένη. Δε θέλω να είμαι εδώ άλλο».

Η νέα μακάβρια τρέλα στη Μπανγκόκ ονομάζεται Kid Mai Death Awareness Cafe και πρόκειται για καφετέρια που με δέλεαρ κουλουράκια και αναψυκτικά και ροφήματα, προσφέρει στους πελάτες μια πρόωρη εμπειρία θανάτου. Πολλοί είναι αυτοί πάντως που πανικοβάλλονται και το βάζουν στα πόδια και άλλοι που μπαίνουν διστακτικά και έπειτα από ελάχιστα λεπτά, βγαίνουν τρομοκρατημένοι και ανακουφισμένοι.

Τα φέρετρα σε αυτό το μαγαζί, η διακόσμηση του οποίου έχει πολλά βουδιστικά αντικείμενα, είναι τοποθετημένα πάνω σε μια πλατφόρμα δίπλα από τα τραπεζάκια: Στολισμένα εξωτερικά με παραδοσιακά χρυσά πνεύματα, τα λευκά φέρετρα είναι ανοιχτά και περιμένουν τον επόμενο πελάτη - κι όλα αυτά δωρεάν. Εμπνευστής του καφέ, είναι ο καθηγητής Veeranut Rojanaprapa με αφορμή τη τρέχουσα διδακτορική του διατριβή στη φιλοσοφία και τη θρησκεία στο πανεπιστήμιο του Saint John στη Μπανγκόκ. Ο καθηγητής λέει ότι το θέμα της διατριβής του είναι «πώς να μειώσουμε την απληστία και τον δείκτη διαφθοράς και πώς να αυξήσουμε το δείκτη διαφάνειας στην Ταϊλάνδη».

«Αν σκεφτεί κανείς ότι αύριο θα πεθάνει-και θα πεθάνει-, δε θα χρησιμοποιήσει τον πολύτιμο χρόνο του για να πάρει εκδίκηση ή πώς να γίνει πιο διεφθαρμένος ή άπληστος. Θα χρησιμοποιήσει αυτές τις τελευταίες ώρες της ζωής του για να κάνει καλό, για να σμίξει με την οικογένειά του, να αγκαλιάσει τη κόρη ή το γιο του...». Ο ίδιος, ζητά από τους πελάτες να γράψουν σε ένα σημειωματάριο την προθανάτια εμπειρία τους και να σχεδιάσουν τη δική τους κηδεία- κάτι που η επιχείρηση είναι πρόθυμη να ικανοποιήσει-επιλέγοντας το φέρετρο της αρεσκείας του.

Δείχνοντας τους σκελετούς με τους οποίους έχει διακοσμήσει το καφέ, λέει ότι οι άνθρωποι θα μετανιώσουν που καθυστερούν τα όνειρά τους γιατί μια μέρα «θα γίνουν σκελετοί σαν κι αυτόν».

Το μενού στο Kid Mai Death Awareness Cafe, δε θα μπορούσε να διαφέρει από το μακάβριο θέμα: Για παράδειγμα, μπορείτε να παραγγείλετε τους καφέδες: «ένας χρόνος μένει» λάτε, «ένας μήνας μένει» μόκα και «τελευταία μέρα» εσπρέσο. Τα πιο δημοφιλές πάντως εδέσματα της καφετέριας, είναι τα επιδόρπια με τα ονόματα «γέννηση», «γέρος», «πόνος» και «θάνατος» με έκπτωση 10% αν τα καταναλώσει κανείς εντός του φέρετρου.

Τα εγκαίνια της επιχείρησης, έγιναν τον περασμένο Μάρτιο. Όσοι πιστοί προσέλθετε!