Μουδιασμένη η ΕΕ για πιθανή κυβέρνηση ευρωσκεπτικιστών στην Ιταλία

Μουδιασμένη η ΕΕ για πιθανή κυβέρνηση ευρωσκεπτικιστών στην Ιταλία

Όλα δείχνουν ότι 5 Αστέρια και Λέγκα συμφώνησαν στα βασικά και σχηματίζουν κυβέρνηση

Η βασική κυβερνητική συμφωνία με τη Λέγκα στην Ιταλία φαίνεται να έχει κλείσει, σύμφωνα με διαρροές από τα Πέντε Αστέρια, αν και η Λέγκα θεωρεί - όπως γράφει η εφημερίδα La Repubblica-- ότι υπάρχουν ακόμη ανοικτά σημεία.

Οι ηγέτες των δυο αυτών κομμάτων, ο Λουίτζι Ντι Μάιο και ο Ματέο Σαλβίνι, συνεδριάζουν εδώ και πάνω από τέσσερις ώρες για την λεπτομερή συγγραφή του «κυβερνητικού συμβολαίου».

Προς το παρόν η πρωθυπουργία φέρεται να έχει εξασφαλισθεί από τα Πέντε Αστέρια, που έχουν παρουσιάσει λίστα με αρκετά ονόματα υποψηφίων. Η Λέγκα επιμένει ότι θέλει να εξασφαλίσει το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ στους πεντάστερους πρόκειται, όπως φαίνεται, να δοθεί εκείνο των Εξωτερικών.

Το σαββατοκύριακο, τα μέλη των δυο κομμάτων θα πρέπει να εκφραστούν (στο διαδίκτυο αλλά και στις κύριες πλατείες της χώρας) σχετικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας και να την απορρίψουν ή να την εγκρίνουν.

Προειδοποίηση της Κομισιόν

Η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας χρειάζεται να εμμείνει στη δημοσιονομική πειθαρχία και να συνεχίσει να μειώνει το δημόσιο χρέος της χώρας, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις καθως το αντισυστημικό Κίνημα των 5 Αστέρων και η ακροδεξιά Λέγκα πλησιάζουν σε μια συμφωνία για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

«Αυτός είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου και τροχοπέδη για την  οικονομία», δήλωσε ο Ντομπρόβσκις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Αυτό είναι το μήνυμά μας προς τη νέα κυβέρνηση. Είναι σημαντική η παραμονή σε αυτή την πορεία».

Τι φοβούνται οι Βρυξέλλες

Σύμφωνα πάντως με το Politico, μια κυβέρνηση συνεργασίας των 5 Αστέρων και της Λέγκας φοβίζει τις Βρυξέλλες.

«Έξι τομείς - από το εμπόριο ως τις ρωσικές κυρώσεις- αναμένεται να κάνουν τους αρμόδιους στις Βρυξέλλες να χτυπούν τα κεφάλια τους», σημειώνει η Politico σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ειδικότερα αναφέρεται στους εξής τομείς:

1.Οικονομία: Κατά την προεκλογική εκστρατεία, ο ηγέτης της Λέγκας, Ματέο Σαλβινι, είπε επανειλημμένως ότι είναι έτοιμος να αγνοήσει το όριο ελλείμματος 3% που επιβάλλουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες. Και αν περάσει το κυβερνητικό πρόγραμμα υπό τη συμφωνία των δύο κομμάτων, θα πράξει αυτό ακριβώς. Οι εκλογικές υποσχέσεις που συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα έχουν κόστος 100 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera. Αυτό ισοδυναμεί σχεδόν με το 6% του ΑΕΠ, σε μια χώρα με το τρίτο υψηλότερο δημόσιο χρέος στον κόσμο.

2.Μετανάστευση: Η Λέγκα υποσχέθηκε να διώξει τους παράτυπους μετανάστες και να δώσει προτεραιότητα στους Ιταλούς όσον αφορά δουλειές και στέγαση. Το Κίνημα των 5 Αστέρων έχουν υιοθετήσει έναν πιο μετριοπαθή τόνο, αλλά αυτό δεν εμποδίζει τον ηγέτη τους Λουίτζι Ντι Μαγιο, να περιγράφει τη διάσωση μεταναστών από ΜΚΟ στη Μεσόγειο, ως «θαλάσσια ταξί». Κατά συνέπεια, στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής του επόμενου μήνα, που θα συζητήσει τη μεταρρύθμιση του ασύλου, η στάση της Ιταλίας θα προκαλέσει προβλήματα.

3.Ρωσία: Ένα από τα πρώτα θύματα μιας κυβέρνησης 5 Αστέρων και Λέγκας, ενδέχεται να είναι η Ευρωπαϊκή πολιτική κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Τον Απρίλιο, ο Σαλβίνι ανέφερε σε tweet ότι όσον αφορά στη Μόσχα, προτίθεται να καταργήσει «τις παράλογες κυρώσεις που προκαλούν ανυπολόγιστες ζημιές στην ιταλική οικονομία». Οι δεσμοί μεταξύ της Λέγκας και της Ρωσίας είναι ιδιαίτερα στενοί. Την περασμένη χρονιά, το κόμμα υπέγραψε «συμφωνία συνεργασίας» με το κυβερνών κόμμα του Πούτιν. Οι βουλευτές των 5 Αστέρων έχουν επίσης ταχθεί υπέρ της κατάργησης των κυρώσεων, παραθέτοντας ανησυχίες για τους Ιταλούς επιχειρηματίες. Η πρώτη δοκιμή θα φανεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου, όταν οι χώρες - μέλη θα κληθούν να ψηφίσουν υπέρ ή κατά της ανανέωσης των ρωσικών κυρώσεων. Καθώς απαιτείται ομόφωνη απόφαση, η αντιπολίτευση από τη Ρώμη αρκεί για να τερματιστούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

4.Φιλελευθερισμός: Ένας Ευρωπαίος ηγέτης αναμένεται να καλωσορίσει την νέα πολιτική τάξη της Ιταλίας: ο Βίκτωρ Ορμπαν. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός έχει συγκρουστεί πολλές φορές με προηγούμενες ιταλικές κυβερνήσεις, κυρίως πάνω στη μεταναστευτική πολιτική. Αντίθετα, ο Σαλβίνι συνεχάρη τον Ορμπαν για την πρόσφατη επανεκλογή του με ένα tweet.

5.Εμπόριο: Εκείνοι που προωθούν την Ευρωπαϊκή ατζέντα για το ελεύθερο εμπόριο, αναμένεται επίσης να απογοητευτούν από τον λαϊκίστικο συνασπισμό. Οι 5 Αστέρες έχουν επικρίνει συμφωνίες ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών όπως η συμφωνία CETA με τον Καναδά, την οποία είχε υποστηρίξει ένθερμα η παρούσα ιταλική κυβέρνηση. Στο μεταξύ, το σύνθημα της Λέγκας είναι «Πρώτα οι Ιταλοί», που απηχεί το αντίστοιχο σύνθημα του Ντόναλντ Τραμπ.

6.Ευρωεκλογές: Καθώς οι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν τον επόμενο χρόνο το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μια ιταλική λαϊκίστικη κυβέρνηση αναμένεται να αποτελέσει μια άνευ προηγουμένου πλατφόρμα για τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα. Η Λέγκα του Σαλβίνι εξετάζει το ενδεχόμενο της κοινής προεκλογικής εκστρατείας με τη Μαριν Λε Πεν και άλλες ακροδεξιές δυνάμεις.

 

Παρακαλούμε περιμένετε ...