Το νοσοκομείο του Σαν Φρανσίσκο μετονομάζεται σε «Ζάκερμπεργκ»

Το νοσοκομείο του Σαν Φρανσίσκο μετονομάζεται σε «Ζάκερμπεργκ»

Η δωρεά των 75 εκατ. δολαρίων και οι αντιδράσεις των εργαζομένων κατά του Facebook και του ιδρυτή του

Το δημόσιο γενικό νοσοκομείο του Σαν Φρανσίσκο ονομάζεται «Ζάκερμπεργκ», αφότου ο ιδρυτής του Facebook έκανε μια μεγάλη δωρεά το 2015, όμως πολλοί εργαζόμενοι εξανίστανται μετά τα σκάνδαλα στα οποία εμπλέκεται η εταιρεία.

Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, το ποσό της δωρεάς του ιδρυτή του Facebook και της συζύγου του ήταν 75 εκατομμύρια δολάρια. Το 2015, οπότε και έγινε η δωρεά, ήταν η σημαντικότερη που είχε γίνει ποτέ από ιδιώτη σε δημόσιο αμερικανικό νοσοκομείο.

«Εκτιμάμε πάρα πολύ τη γενναιόδωρη δωρεά της Πρισίλα Τσαν και του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, την οποία χρησιμοποιήσαμε για να φροντίσουμε τους ασθενείς μας, κυρίως μέσω της δημιουργίας της υπηρεσίας παροχής άμεσης βοήθειας» το 2016, επεσήμανε ο εκπρόσωπος του νοσοκομείου, προσθέτοντας ότι το όνομα «Ζάκερμπεργκ» προστέθηκε προκειμένου να εκφραστεί «η ευγνωμοσύνη και η ιστορική σημασία της δωρεάς».

Οι αντιδράσεις

Μια «πολύ μικρή ομάδα ανθρώπων» διαδήλωσε μπροστά στο κτίριο του νοσοκομείου το Σαββατοκύριακο για να διαμαρτυρηθεί, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Γενικού Νοσοκομείου Ζάκερμπεργκ του Σαν Φρανσίσκο, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες της εφημερίδας New York Times.

Σύμφωνα μάλιστα με μια φωτογραφία που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα, οι διαδηλωτές κάλυψαν με ταινία το όνομα Ζάκερμπεργκ σε μια από τις πινακίδες του νοσοκομείου.

Ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης βρίσκεται από τα μέσα Μαρτίου στο επίκεντρο ενός σκανδάλου που αφορά τη διαρροή προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών του.

«Έχουμε αναλάβει να προστατεύουμε τους πιο ευάλωτους ανθρώπους και να τους διασφαλίζουμε σεβασμό προς την ιδιωτικότητά τους. Τώρα οι άνθρωποι αναρωτιούνται: πώς προστατεύεται η ιδιωτικότητά μου σε ένα νοσοκομείο που έχει αυτό το όνομα;», δήλωσε η Χέδερ Άλι που εργάζεται στην διοίκηση του νοσοκομείου.

Η Μέγκαν Μπριτσόλαρα, νοσοκόμα, επεσήμανε από την πλευρά της: το όνομα «τρομάζει» τους ασθενείς τους νοσοκομείου που βρίσκεται στο Σαν Φρανσίσκο, βόρεια της Σίλικον Βάλεϊ όπου έχει την έδρα του το Facebook.