Δεκάδες φέρετρα και πένθος στη Γάζα – Εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις

Δεκάδες φέρετρα και πένθος στη Γάζα – Εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις

Ο ισραηλινός στρατός πυροβόλησε και σήμερα εναντίον χιλιάδων Παλαιστινίων στις κηδείες των θυμάτων - Στη Χάγη προσφεύγουν Αραβικός Σύνδεσμος και ΜΚΟ

Οι διεθνείς αντιδράσεις για την χθεσινή αιματοχυσία στη Γάζα συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα, ενώ οι Παλαιστίνιοι θάβουν σήμερα τους δεκάδες νεκρούς τους σε κλίμα εθνικού τριήμερου πένθους.

Οι θάνατοι σχεδόν εξήντα παλαιστίνιων διαδηλωτών - ανάμεσά τους μικρά παιδιά και ένα βρέφος μόλις 8 μηνών - από τις σφαίρες, τα δακρυγόνα και τα άλλα μέσα που χρησιμοποίησαν οι άνδρες του ισραηλινού στρατού προκάλεσαν την διεθνή κατακραυγή τόσο κατά του Ισραήλ όσο και κατά των ΗΠΑ, πιστό σύμμαχο του Νετανιάχου, που μπλόκαραν στον ΟΗΕ ψήφισμα που καλούσε να διενεργηθεί ανεξάρτητη έρευνα για τα πολυαίμακτα επεισόδια.

Την ίδια στιγμή, ο ισραηλινός στρατός πυροβόλησε και σήμερα εναντίον χιλιάδων Παλαιστινίων κατά μήκος των συνόρων στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, οι οποίοι παρέστησαν σήμερα στις κηδείες των θυμάτων της χθεσινής ημέρας. Από τα πυρά έπεσε νεκρός τουλάχιστο ένας 51χρονος άνδρας.

Εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις - Προκλητικό το Ισραήλ

Σε συνέχεια των χθεσινών αντιδράσεων, Λονδίνο, Βερολίνο και Δουβλίνο τάχθηκαν σήμερα υπέρ της διεξαγωγής ανεξάρτητης έρευνας ενώ η Τουρκία ζήτησε από τον Ισραηλινό πρεσβευτή να φύγει «για κάποιον καιρό» από τη χώρα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος και ανακοίνωσε τη διεξαγωγή μεγάλης συγκέντρωσης διαμαρτυρίας την Παρασκευή. Πρόσθεσε πως η χώρα του ζήτησε έκτακτη σύγκληση την Παρασκευή του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, που αποτελείται από 57 μέλη και έχει την έδρα της στη Σαουδική Αραβία, προκειμένου να καταδικάσει την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Επίσης, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ιρλανδία κλήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών ενώ το Πεκίνο κάλεσε σε αυτοσυγκράτηση, κυρίως το Ισραήλ.

Το Βέλγιο κάλεσε την πρέσβειρα του Ισραήλ στη χώρα για να διαμαρτυρηθεί για σχόλια που έκανε για τα θύματα των διαδηλώσεων στην Λωρίδα της Γάζας- τα χαρακτήρισε τρομοκράτες -  και ζήτησε τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για τη βία στα παλαιστινιακά εδάφη.

O Αραβικός Σύνδεσμος ζήτησε από τον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) να ξεκινήσει αμέσως έρευνα για «τα εγκλήματα της ισραηλινής κατοχής» εναντίον των Παλαιστινίων ενώ και η ΜΚΟ Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα προσέφυγαν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη διάπραξη «εγκλημάτων πολέμου» του Ισραήλ σε βάρος Παλαιστινίων δημοσιογράφων.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε σήμερα τα «μαθήματα ηθικής» του Ερντογάν, ο οποίος χαρακτήρισε το Ισραήλ «κράτος τρομοκράτη» και επανάλαβε ότι για όλα φταίει η Χαμάς, θέση την οποία υιοθέτησε με ανακοίνωσή του και ο Λευκός Οίκος.

«Η Χαμάς είναι υπεύθυνη για τη βία που ξέσπασε στη Γάζα πριν από την τελετή εγκαινίων της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ σήμερα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

«Γνωρίζουμε τις πληροφορίες σχετικά με τη συνεχιζόμενη βία στη Γάζα σήμερα» δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Ρατζ Σαχ κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Την ευθύνη για αυτούς τους τραγικούς θανάτους την έχει ξεκάθαρα η Χαμάς» τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου, προσθέτοντας ότι η Χαμάς είναι «μια οργάνωση που ενεπλάκη σε κυνικές δραστηριότητες, οι οποίες οδήγησαν σε αυτούς τους θανάτους».

Σχολιάζοντας τα τελευταία αιματηρά γεγονότα στα σύνορα Ισραήλ-Γάζας και πατώντας πάνω στην γραμμή του πρωθυπουργού Νετανιάχου, η πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Ιρίτ Μπεν Άμπα, επέρριψε την ευθύνη για το αιματοκύλισμα στην οργάνωση Χαμάς που διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς καλεί τον λαό της σε πόλεμο και σε παραβίαση των συνόρων του Ισραήλ, χρησιμοποιώντας εμπρηστικά συνθήματα εναντίον των κατοίκων του.

«Το Ισραήλ δεν έχει άλλη επιλογή από το να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των συνόρων και των πολιτών του και θα συνεχίσει να το κάνει» υπογραμμίζει.