«Αυτοάμυνα« το μακελειό στη Γάζα λέει ο Νετανιάχου – Συγκαλείται το ΣΑ

«Αυτοάμυνα« το μακελειό στη Γάζα λέει ο Νετανιάχου – Συγκαλείται το ΣΑ

Ο θάνατος των Παλαιστινίων, οι οποίοι ως όπλα τους είχαν πέτρες, από τις σφαίρες των ισραηλινών, προκάλεσε την διεθνή κατακραυγή

Σε αιματοχυσία αμάχων εξελίχθηκε και σήμερα η μεγάλη διαδήλωση των Παλαιστινίων κατά μήκος των φράχτη της Λωρίδας της Γάζας, ημέρα εγκαινίων της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

Στη φονικότερη ημέρα της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης από το 2014, ο Ισραηλινός στρατός έβαλε με πραγματικά πυρά εναντίον των χιλιάδων διαδηλωτών, σκοτώνοντας τουλάχιστον 55 άτομα και τραυματίζοντας πάνω από 2.700 - ανάμεσά τους ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό.

Ο θάνατος των διαδηλωτών, οι οποίοι ως όπλα τους είχαν πέτρες, από τις σφαίρες των ισραηλινών προκάλεσε την κατακραυγή του ΟΗΕ, της ΕΕ και άλλων αραβικών κρατών ενώ το Κουβέιτ ζήτησε τη δημόσια σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αύριο Τρίτη πρωί.

Η Επιτροπή του ΟΗΕ για την εξάλειψη των ρατσιστικών διακρίσεων τόνισε ότι «πολλοί άνθρωποι που σκοτώθηκαν ή τραυματίσθηκαν δεν φαίνονταν να αποτελούν επικείμενη απειλή τη στιγμή που πυροβολήθηκαν».   Παράλληλα, η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε την «αποτρόπαια παραβίαση» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη διάπραξη «εγκλημάτων πολέμου» στη Γάζα, με μήνυμά της στο Twitter τονίζοντας ότι «αυτό πρέπει να σταματήσει αμέσως».

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν, τουίταρε ότι «οι σοκαριστικοί σκοτωμοί δεκάδων ανθρώπων, ο τραυματισμός εκατοντάδων άλλων από τις αληθινές σφαίρες των Ισραηλινών στη #Γάζα πρέπει να σταματήσουν αμέσως» και ότι «οι υπεύθυνοι για τις εξοργιστικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να λογοδοτήσουν. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να εγγυηθεί την απονομή της δικαιοσύνης για τα θύματα- #Ζέιντ».

Μπροστά στην διεθνή κατακραυγή και τις εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι οι ενέργειες του ισραηλινού στρατού στα σύνορα με τη Γάζα, αποτελούν αυτοάμυνα εναντίον της οργάνωσης Χαμάς που ελέγχει τον παλαιστινιακό θύλακα

«Κάθε χώρα έχει την υποχρέωση να υπερασπίζεται τα σύνορά της» έγραψε ο Νετανιάχου στο Twitter.

«Η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς διακηρύσσει ότι προτίθεται να καταστρέψει το Ισραήλ και στέλνει χιλιάδες να παραβιάσουν τον συνοριακό φράκτη προκειμένου να επιτύχει τον στόχο της. Θα συνεχίσουμε να ενεργούμε με αποφασιστικότητα για να προστατεύσουμε την κυριαρχία μας και τους πολίτες».

Την ώρα που σημειωνόταν το μακελειό και εγκαινιάζοταν σε πανηγυρικό κλίμα η αμερικανική πρεσβεία, οι ΗΠΑ ανακοίνωναν ότι παραμένουν «δεσμευμένες στην ειρήνη» και ο Ντόναλντ Τραμπ, σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα, τόνισε ότι «θα είναι πάντα ένας σπουδαίος φίλος του Ισράηλ και σύμμαχος υπέρ της ελευθερίας και της ειρήνης».

Από τις 30 Μαρτίου μέχρι και σήμερα μέχρι στιγμής σχεδόν 100 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη λωρίδα της Γάζας από ισραηλινά πυρά.

Ο ΟΗΕ, η ΕΕ και ΜΚΟ έχουν ζητήσει τη διεξαγωγή ανεξάρτητων ερευνών, ιδέα που απορρίπτεται από το Ισραήλ. Οι ΗΠΑ, μεγάλος σύμμαχος του Ισραήλ, μπλόκαραν τα διαβήματα στον ΟΗΕ προς αυτή την κατεύθυνση.

Λευκός Οίκος: Η Χαμάς φταίει για τη βία

Η Χαμάς είναι υπεύθυνη για τη βία που ξέσπασε στη Γάζα, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

«Γνωρίζουμε τις πληροφορίες σχετικά με τη συνεχιζόμενη βία στη Γάζα σήμερα» δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Ρατζ Σαχ κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Την ευθύνη για αυτούς τους τραγικούς θανάτους την έχει ξεκάθαρα η Χαμάς» τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου.

«Η Χαμάς προκαλεί εσκεμμένα και κυνικά αυτήν την απάντηση» υποστήριξε ο εκπρόσωπος τύπου προσθέτοντας ότι η Χαμάς είναι «μια οργάνωση που ενεπλάκη σε κυνικές δραστηριότητες, οι οποίες οδήγησαν σε αυτούς τους θανάτους».

«Εδώ και εβδομάδες η ισραηλινή κυβέρνηση προσπαθούσε να το διαχειριστεί αυτό χωρίς βία» επισήμανε επίσης, καταγγέλλοντας την «προπαγάνδα» της Χαμάς.