Δύο στους τρεις δε δίνουν δεκάρα για τον βασιλικό γάμο

Δύο στους τρεις δε δίνουν δεκάρα για τον βασιλικό γάμο

Σε ποιες χώρες καταγράφονται οι περισσότερες αρνητικές γνώμες για τη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας

Μόνο ένας στους τρεις ανθρώπους παγκοσμίως ενδιαφέρεται για τις ειδήσεις σχετικά με τον επικείμενο γάμο του πρίγκιπα Χάρι με τη Μέγκαν Μαρκλ, σύμφωνα με έρευνα της Ipsos Mori σε δείγμα 20.793 ατόμων σε 28 χώρες του κόσμου.

Το ενδιαφέρον των πολιτών είναι μεγαλύτερο στην Ινδία (55%) και τη Ρουμανία (53%), ξεπερνώντας μάλιστα το ενδιαφέρον των ίδιων των Βρετανών (45%), ενώ λιγότερο απ’ όλους ενδιαφέρονται οι Ισπανοί (9%) και οι Σουηδοί (15%).

Αντίστοιχα είναι και τα ποσοστά στην ερώτηση για το πόσο ενδιαφέρει τον κόσμο η βασιλική οικογένεια της Βρετανίας εν γένει, με μόνο το 27% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι ενδιαφέρεται και το 67% να απαντά αρνητικά.

Ένα αξιοσημείωτο στοιχείο της έρευνας είναι ότι ο πρίγκιπας Χάρι, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον συγκεντρώνουν περισσότερες θετικές παρά αρνητικές γνώμες σε όλες τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα (ακόμα και στην Αργεντινή και την Ισπανία, όπου οι περισσότεροι εκφράζονται αρνητικά για τη βασιλική οικογένεια).

Θετικές είναι ως επί το πλείστον οι γνώμες και για τη βασίλισσα Ελισάβετ (με εξαίρεση την Ισπανία και την Αργεντινή), ενώ μοιρασμένες είναι οι γνώμες για τον πρίγκιπα Κάρολο, που συγκεντρώνει υψηλό ποσοστό δημοφιλίας στη Ρουμανία, την Ινδία και τη Σαουδική Αραβία, αλλά δεν είναι καθόλου δημοφιλής στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Χιλή.

Όσον αφορά στον ίδιο τον θεσμό της μοναρχίας, το 38% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι αν καταργείτο στη Βρετανία δεν θα άλλαζε κάτι, με το 16% μόνο να θεωρεί πως τα πράγματα θα ήταν καλύτερα χωρίς τη μοναρχία και το 22% να πιστεύει πως θα ήταν χειρότερα.