Νεκροί και τραυματίες στη Γάζα πριν τα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ

Νεκροί και τραυματίες στη Γάζα πριν τα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ

Οι διαμαρτυρίες αναμένεται να κλιμακωθούν αύριο στη διάρκεια της ημέρας, 70ης επετείου από την ίδρυση του Ισραήλ

Νέα αιματοχυσία σημειώνεται σήμερα κατά μήκος των συνόρων της Γάζας, καθώς ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν τουλάχιστον 25 Παλαιστινίους διαδηλωτές ενώ τουλάχιστον 500 διαδηλωτές τραυματίστηκαν, τουλάχιστον 200 από αυτούς από αληθινές σφαίρες.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι ένα 14χρονο αγόρι και ένας άνδρα σε αναπηρικό αμαξάκι, δήλωσαν αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας.

Τα αιματηρά επεισόδια σημειώνονται την ώρα που οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να ανοίξουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ. Οι διαμαρτυρίες αναμένεται να κλιμακωθούν αύριο στη διάρκεια της ημέρας, 70ης επετείου από την ίδρυση του Ισραήλ, καθώς μεγάφωνα στα τζαμιά της Γάζας καλούσαν τους Παλαιστινίους να συμμετάσχουν στην αποκαλούμενη «Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής». Αύριο Τρίτη, οι Παλαιστίνιοι θρηνούν για τη «Νάκμπα» (Καταστροφή), όταν εκατοντάδες χιλιάδες απ' αυτούς εκδιώχθηκαν το 1948 από τα σπίτια τους.

Με τα σημερινά θύματα ο αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από ισραηλινά πυρά αφότου ξεκίνησαν οι μαζικές διαδηλώσεις στις 30 Μαρτίου, ξεπερνούν τους 80.

Την ίδια ώρα στην Ιερουσαλήμ, το κλίμα είναι πανηγυρικό, τόσο ενόψει των εγκαινίων της αμερικανικής πρεσβείας όσο και για την νίκη του Ισραήλ στη Eurovision.

Το Ισραήλ γνωστοποίησε ότι  από τις 86 χώρες με διπλωματικές αποστολές στη χώρα που προσκλήθηκαν στην εκδήλωση, οι 33 επιβεβαίωσαν ότι θα παραστούν. Μεταξύ αυτών οι εκπρόσωποι από τη Γουατεμάλα και την Παραγουάη, που θα ανοίξουν τις πρεσβείες τους στην Ιερουσαλήμ αργότερα αυτόν τον μήνα. Επιπλέον παρέστησαν εκπρόσωποι από την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και την Τσεχία, ενώ απουσίαζαν εκπρόσωποι πολλών χωρών της δυτικής Ευρώπης.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα κινητοποιήσει 1000 αστυνομικούς προκειμένου να προφυλάξει την πρεσβεία και τη γύρω περιοχή, όπου δεσπόζουν αφίσες με το σύνθημα «Τραμπ Κάνε το Ισραήλ Σπουδαίο Ξανά» (Trump Make Israel Great Again).

Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης έχουν επίσης ενισχυθεί εντός και περιμετρικά των παλαιστινιακών εδαφών. Ο στρατός ανακοίνωσε ότι θα διπλασιάσει τον αριθμό των μάχιμων μονάδων του γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας και στην Δυτική Όχθη.