Οι πρώτοι θάνατοι στο Κονγκό από τον ιο Έμπολα καταγράφηκαν τον Ιανουάριο

Οι πρώτοι θάνατοι στο Κονγκό από τον ιο Έμπολα καταγράφηκαν τον Ιανουάριο

Η νόσος έχει υψηλά ποσοστά θνησιμότητας

Η ένατη φορά είναι αυτή που ο Έμπολα εμφανίζεται στην τεράστια και δασώδη χώρα του Κονγκό από τότε που εντοπίστηκε για πρώτη φορά κοντά στον ανατολικό ποταμό Έμπολα τη δεκαετία του '70. Πριν από λιγότερο από έναν χρόνο οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ένα ξέσπασμα του Έμπολα.

«Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τα κρούσματα αναφέρθηκαν από τον Δεκέμβριο και οι πρώτοι θάνατοι τον Ιανουάριο, αλλά ακόμη δεν έχει διακριβωθεί η σχέση ανάμεσα στους θανάτους και στην επιδημία», δήλωσε ο Γιουτζίν Καμπάμπι στο Reuters, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει στείλει μια ομάδα 12 εμπειρογνωμόνων στην περιοχή για να προσπαθήσουν να εντοπίσουν τα χωριά που επλήγησαν και να προσφέρουν τα μέσα καταπολέμησης της επιδημίας.

Τα συμπτώματα της νόσου συνήθως εμφανίζονται δύο μέρες έως και τρεις εβδομάδες μετά την επαφή με τον ιό και σε αυτά περιλαμβάνονται πυρετός, πονόλαιμος, μυϊκοί πόνοι και πονοκέφαλος. Συνήθως, συνοδεύονται από ναυτία, εμετό και διάρροια και ταυτόχρονα μειωμένη λειτουργία του συκωτιού και των νεφρών. Σε αυτό το στάδιο, ορισμένοι αρχίζουν να εμφανίζουν εσωτερική και εξωτερική αιμορραγία.

Η νόσος έχει υψηλά ποσοστά θνησιμότητας: ποσοστό 50% έως και 90% των ανθρώπων που μολύνονται από τον ιό, καταλήγει συνήθως στον θάνατο.

Η χειρότερη επιδημία Έμπολα στην ιστορία έληξε πριν από δύο χρόνια στη Δυτική Αφρική αφήνοντας πίσω της περισσότερους από 11.300 νεκρούς και μολύνοντας άλλους 28.600 στη Γουινέα, τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία.

Παρακαλούμε περιμένετε ...