Στην ΕΕ το μπαλάκι για τη συμφωνία με το Ιράν, μετά την απόσυρση Τραμπ

Στην ΕΕ το μπαλάκι για τη συμφωνία με το Ιράν, μετά την απόσυρση Τραμπ

Εγγυήσεις από τους Ευρωπαίους ζητά η Τεχεράνη - «Οι Ευρωπαίοι θα κάνουν τα πάντα» έσπευσε να διαβεβαιώσει η Μέρκελ

Από την Ευρώπη εξαρτάται τώρα η παραμονή της Τεχεράνης στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα, μετά την απόσυρση των ΗΠΑ. Όπως μάλιστα γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, «οι  ΗΠΑ μπήκαν σε τροχιά σύγκρουσης με την Ευρώπη καθώς ο Τραμπ θα έθετε στους Ευρωπαίους το δίλημμα: ή εμείς ή το Ιράν. Όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας».

Σύμφωνα με το περιοδικό, με την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία, «δεν πρόκειται πλέον μόνο για τον κίνδυνο να καταστεί το Ιράν πυρηνική δύναμη. Υπάρχει ο κίνδυνος ανεξέλεγκτων πυρηνικών εξοπλισμών όλων ενάντια σε όλους. Κινδυνεύει και η ούτως ή άλλως εύθραυστη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή. Και εν τέλει πρόκειται για την από δεκαετίες σημαντικότερη, ειλικρινέστερη και βεβαίως καλύτερη σταθερά της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής: τη σχέση συνεργασίας με τις ΗΠΑ, τη διατλαντική σχέση»

To γερμανικό περιοδικό τονίζει ότι η η Γερμανία και η Ευρώπη έχουν μέγιστο συμφέρον να συνεχίσει το Ιράν να τηρεί τη συμφωνία. «Αν δεν συμβεί αυτό, οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι δραματικές: Πιθανόν να μην εξοπλιζόταν μόνο η Ισλαμική Δημοκρατία, αλλά και άλλες δυνάμεις της περιοχής, όπως η Σαουδική Αραβία ή η Αίγυπτος. De facto θα σήμαινε το τέλος της συνθήκης μη διάδοσης πυρηνικών όπλων και τότε ολόκληρο το σύστημα ελέγχου των πυρηνικών εξοπλισμών θα ετίθετο σε κίνδυνο».

Ήδη,  ο πνευματικός ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ απαίτησε εγγυήσεις από τους Ευρωπαίους μετά την αμερικανική αποχώρηση, ώστε να μην βγει η Τεχεράνη από την συμφωνία και  η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ έσπευσε να τον διαβεβαιώσει ότι «θα τηρήσουμε την συμφωνία. Οι Ευρωπαίοι θα κάνουν τα πάντα ώστε το Ιράν να τηρήσει τις δεσμεύσεις του».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν - ο οποίος ανέβηκε στην πρώτη γραμμή στην προσπάθεια να μεταπείσει τον Ντόναλντ Τραμπ, ματαίως- είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιρανό ομόλογο του,  και του απηύθυνε έκκληση να τηρήσει τους όρους της συμφωνίας του 2015 ακολουθώντας το παράδειγμα του Παρισιού, του Λονδίνου και του Βερολίνου, παρά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία αυτή.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες μία ημέρα αφότου ο Τραμπ ανακοίνωσε τη μονομερή απόφασή του, η οποία αφορά και την επαναφορά των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης, ο Μακρόν τόνισε ότι δικός του στόχος είναι "να διατηρήσει την περιφερειακή σταθερότητα".