Επιστήμονας 104 ετών ταξίδεψε 140.000 χλμ. για να πεθάνει

Επιστήμονας 104 ετών ταξίδεψε 140.000 χλμ. για να πεθάνει

«Δε φοβάμαι το θάνατο αλλά αντ' αυτού θα τον υποδεχτώ όταν έρθει»

Είναι 104 ετών και εντούτοις ταξίδεψε περίπου 140.000 χιλιόμετρα για να βάλει τέλος στη ζωή του με υποβοηθούμενη ευθανασία σε κλινική στην Ελβετία. Ο αυστραλός επιστήμονας δικαιολόγησε την απόφασή του λέγοντας στο CNN ότι η ζωή του δεν αξίζει και ότι ελπίζει η ιστορία του να βοηθήσει να νομιμοποιηθεί η ευθανασία και σε άλλες χώρες.

Ο David Goodall, ένας αξιόλογος βοτανολόγος και οικολόγος, πρόκειται να αφήσει την τελευταία του πνοή στην κλινική Life Circle στη Βασιλεία της Ελβετίας την Πέμπτη, αφού ταξίδεψε στην Ευρώπη από την πατρίδα του το Περθ της Αυστραλίας νωρίτερα αυτό το μήνα.

Ο γηραιός άντρας και παππούς 12 εγγονιών -είναι και μέλος του ομίλου υπέρ της ευθανασίας Exit International -δήλωσε ότι η ζωή του σταμάτησε να είναι ευχάριστη «πριν από πέντε ή 10 χρόνια», εν μέρει λόγω της αποτυχημένης κινητικότητας και όρασης. «Θα ήθελα να μπορούσα να περπατήσω ανάμεσα σε θάμνους ξανά και να βλέπω τι υπάρχει γύρω μου», λέει στο CNN, ενώ η μετακίνησή του γίνεται με αναπηρικό καροτσάκι. «Απολαμβάνω το κελάηδισμα των πουλιών», προσθέτει ο άντρας ο οποίος έχει στο ενεργητικό του τρεις γάμους και έχει αποκτήσει τέσσερα παιδιά.

«Στην ηλικία μου, σηκώνομαι το πρωί, τρώω πρωινό και μετά απλά κάθομαι μέχρι το μεσημεριανό. Μετά το λιτό μεσημεριανό, κάθομαι ξανά. Ποιο το νόημα;», διερωτάται λέγοντας ότι έπρεπε να είχε πεθάνει το 1998 όταν έχασε την άδεια οδήγησής του. Ο υπεραιωνόβιος, ταξίδεψε στην Ευρώπη με χρήματα, 20.000 δολάρια, που συγκέντρωσαν συμπολίτες του που τάσσονται υπέρ της ευθανασίας.

Η βοηθούμενη αυτοκτονία είναι παράνομη στην Αυστραλία, αν και στη Βικτώρια ίσως αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2019. Ο Goodall, επιχείρησε να βάλει τέλος στη ζωή του πριν μερικές εβδομάδες αλλά κατέληξε στο νοσοκομείο όπου οι γιατροί έκριναν ότι υπάρχει ρίσκο να βλάψει ξανά τον εαυτό του. «Αυτό υποχρεώνει κάποιον να μένει ζωντανός όταν δεν έχει κάποιο νόημα να ζει», λέει και εξηγεί πως πήρε εξιτήριο έπειτα από σημείωμα της κόρης του.

Ο ηλικιωμένος, ένιωσε μνησικακία που έπρεπε να ταξιδέψει στην Ελβετία για να πεθάνει και ελπίζει η ιστορία του να γίνει η αφορμή ώστε να αλλάξουν οι νόμοι στην Αυστραλία. «Δε φοβάμαι το θάνατο αλλά αντ' αυτού θα τον υποδεχτώ όταν έρθει. Η διαδικασία θανάτου μπορεί να είναι μάλλον δυσάρεστη, αλλά αλλά δεν χρειάζεται να είναι - και ελπίζω ότι δεν θα είναι για μένα», είπε.

Αύριο Πέμπτη, οι γιατροί θα του χορηγήσουν με ενδοφλέβια ένεση πεντοβαρβιτάλη νατρίου για να φύγει από τη ζωή όπως το επιθυμεί.