Ο Έμπολα επέστρεψε στο Κονγκό

Ο Έμπολα επέστρεψε στο Κονγκό

Στους 17 οι νεκροί από τη νέα επιδημία

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα επιδημία του Έμπολα, που ήδη έχει στοιχίσει τη ζωή σε 17 ανθρώπους,  ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας.

Στις 3 Μαΐου αναφέρθηκαν 21 κρούσματα αιμορραγικού πυρετού και 17 θάνατοι, όπως ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, κάνοντας λόγο για «κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη δημόσια υγεία σε διεθνές επίπεδο». Το ποσοστό θνησιμότητας φτάνει το 80%.

Από τις 3 Μαΐου πάντως δεν έχουν αναφερθεί άλλοι θάνατοι, συνεχίζει η ανακοίνωση στην οποία δεν διευκρινίζεται το πότε ξέσπασε η επιδημία.

Μια ομάδα γιατρών του υπουργείου Υγείας, μαζί με στελέχη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και των Γιατρών Χωρίς Σύνορα μετέβη στην πόλη Μπικόρο όπου έχουν αναφερθεί τα περισσότερα θύματα.

Η επιδημία αυτού του θανατηφόρου ιού στη ΛΔ του Κονγκό είναι η ένατη που καταγράφεται από το 1976.

Πρώτη φορά ο θανατηφόρος ιός ταυτοποιήθηκε το 1976 στο χωριό Γιαμπούκου, στα τροπικά δάση της χώρας και πήρε το όνομά του από τον ποταμό Έμπολα.

Στο διάστημα του 2014-2015 έχασαν την ζωή τους 11 χιλιάδες άνθρωποι από αιμορραγικό πυρετό στην Λιβερία, Σιέρρα Λεόνε και στην Γουινέα.

Στην τελευταία επιδημία, το 2017, η οποία ελέγχθηκε σχετικά γρήγορα, έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι.