Ορκίστηκε ο Πούτιν και αρχίζει τις επίσημες επαφές με τη Δύση

Ορκίστηκε ο Πούτιν και αρχίζει τις επίσημες επαφές με τη Δύση

Συνάντηση με Μέρκελ στο Σότσι τον Μάιο και επίσκεψη στη Βιέννη στις 5 Ιουνίου

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ  θα φθάσει στο Σότσι της νότιας Ρωσίας στις 18 Μαΐου, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο, μετέδωσε το πρακτορείο Ria επικαλούμενο το Κρεμλίνο.

Στις 5 Ιουνίου, ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα κάνει μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στη Βιέννη, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Αυστριακό ομόλογό του Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στην Αυστρία θα πραγματοποιηθεί με την ευκαιρία της 50ης επετείου των συμφωνιών για παροχή φυσικού αερίου, οι οποίες είχαν υπογραφεί την 1η Ιουνίου του 1968 ανάμεσα στην δημόσια αυστριακή εταιρεία πετρελαιοειδών OMV και στην τότε Σοβιετική Ένωση.

Θέμα των συνομιλιών του Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την επίσκεψή του στη Βιέννη αναμένεται να είναι επίσης οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση, οι οποίες έχουν επιβαρυνθεί τα τελευταία χρόνια με τις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας τόσο λόγω της διένεξης στην Ουκρανία όσο και λόγω της πρόσφατης υπόθεσης του Ρώσου διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ.

Η Αυστρία θα τηρήσει σε βασικά θέματα την γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θέλει να παραμείνει σε διάλογο με τη Ρωσία. Μάλιστα, για να διατηρήσει ανοικτούς τους διαύλους επαφών με την Μόσχα, η αυστριακή κυβέρνηση είχε αποφασίσει, σε αντίθεση με άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ, να μην προχωρήσει στην απέλαση Ρώσων διπλωματών σε σχέση με την υπόθεση Σκρίπαλ.

Η Βιέννη έχει φιλοξενήσει στο παρελθόν δύο ιστορικές αμερικανο-σοβιετικές Συναντήσεις Κορυφής, εκείνη του Αμερικανού προέδρου Τζον Κένεντι και του Σοβιετικού ηγέτη Νικίτα Χρουτσόφ τον Ιούνιο του 1961, και των προέδρων Τζίμι Κάρτερ και Λέονιντ Μπρέζνιεφ, τον Ιούνιο του 1979.

Ως πρωτεύουσα χώρας με καθεστώς διαρκούς ουδετερότητας, η Βιέννη ήταν πάντοτε η πρώτη επιλογή ως πόλη, στις προτιμήσεις της Μόσχας, για την πραγματοποίηση διεθνών συναντήσεων και επαφών, ειδικότερα ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.