Ο Τραμπ ετοιμάζεται να πιέσει για τον διορισμό της νέας διευθύντριας στην CIA

Ο Τραμπ ετοιμάζεται να πιέσει για τον διορισμό της νέας διευθύντριας στην CIA

«Δεν υπάρχει κάποια καταλληλότερη για να είναι η πρώτη γυναίκα που θα ηγηθεί της CIA»

Για την άσκηση πιέσεων με στόχο την προγραμματισμένη ακρόαση που θα διεξαχθεί στην Γερουσία μέσα στην εβδομάδα αναφορικά με την επικύρωση του διορισμού της Τζίνας Χάσπελ στην διεύθυνση της CIA προετοιμάζεται η κυβέρνηση Τραμπ, αναφέρει δημοσίευμα του «Politico» που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Χάσπελ έχει ήδη εξασκηθεί στα στάδια της ακρόασης που θα έχει μεθαύριο στην Γερουσία, καθώς συμμετείχε σε σχετικές προπαρασκευαστικές συνεδρίες, ενώ συνεχίζει τις επισκέψεις της στην Γερουσία προκειμένου να έχει συναντήσεις με γερουσιαστές.

«Αυτοί που γνωρίζουν την αληθινή Τζίνα Χάσπελ, αυτοί που έχουν δουλέψει μαζί της, που έχουν υπηρετήσει μαζί της, που την έχουν βοηθήσει ν’ αντιμετωπίσει την τρομοκρατία, την Ρωσία κι άλλες αμέτρητες απειλές κατά της εθνικής ασφάλειας του έθνους μας. Όλοι σχεδόν ομόφωνα την υποστηρίζουν», τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της CIA Ράιαν Τραπάνι σε χθεσινή ανακοίνωσή του.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Όταν ο αμερικανικός λαός τελικά θα έχει την ευκαιρία να δει την πραγματική Τζίνα Χάσπελ την Τετάρτη, θα καταλάβει γιατί συγκεντρώνει τον θαυμασμό και γιατί θα είναι μία μεγάλη ηγέτις για την υπηρεσία».

Η Χάσπελ θεωρείται βετεράνος της CIA, καθώς έχει λάβει μέρος σε πολλές μυστικές αποστολές, ενώ η υποψηφιότητα του διορισμού της για την διεύθυνση της CIA βρίσκεται στο επίκεντρο δικομματικού προβληματισμού από Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς.

Ο προβληματισμός αυτός προκαλείται από την συμμετοχή της σε αμφιλεγόμενες τακτικές ανακρίσεων. Μεταξύ αυτών και οι ανακρίσεις με την τακτική του τεχνητού πνιγμού, κατά κρατούμενων υπόπτων για τρομοκρατία, που είχαν συλληφθεί στην διάρκεια της προεδρίας του Τζορτζ Μπους Τζούνιορ. Η μέθοδος αυτή ανάκρισης, έχει σήμερα απαγορευτεί.

Την Παρασκευή, η Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών των ΗΠΑ (ACLU) συμπλήρωσε όλα τα απαραίτητα έγγραφα στο πλαίσιο του νόμου (Freedom of Information Act) ζητώντας την δημοσιοποίηση όλων των εσωτερικών αρχείων της CIA σχετικά με την πρωτοβουλία της υπηρεσίας να την προτείνει για την ανάληψη της διεύθυνσής της.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «The Washington Post» που επικαλείται ανώνυμους Αμερικανούς αξιωματούχους, η Χάσπελ έφτασε κοντά στην απόσυρση της υποψηφιότητάς της, όταν ρωτήθηκε από αξιωματούχους του Λευκού Οίκου σχετικά με τον ρόλο που είχε στο παραπάνω πρόγραμμα ανακρίσεων.

Ωστόσο, στην διάρκεια του Σαββατοκύριακου μεταπείστηκε να παραμείνει εντός της διαδικασίας για την επικύρωση του διορισμού της.

Ο Λευκός Οίκος δεν ανταποκρίθηκε σε αιτήματα σχολιασμού που έγιναν χθες σχετικά με τον αν η Χάσπελ εξετάζει το ενδεχόμενο απόσυρσης της υποψηφιότητας της.

Οι γερουσιαστές αναμένεται ότι θα λάβουν απόρρητες πληροφορίες σχετικά με όλο το πλαίσιο δράσης της στην διάρκεια της καριέρας της στην CIA.

Παράλληλα, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου ασκούν πιέσεις σε γερουσιαστές των Δημοκρατικών που ενδιαφέρονται για την επανεκλογή τους σε πολιτείες όπου νίκησε ο Τραμπ το 2016, προκειμένου να υποστηρίξουν τον διορισμό.

«Δεν υπάρχει κάποια καταλληλότερη για να είναι η πρώτη γυναίκα που θα ηγηθεί της CIA, με περισσότερα από 30 χρόνια υπηρεσίας, όπως η Τζίνα Χάσπελ», έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς. «Όποιος Δημοκρατικός υποστηρίζει την ενίσχυση του ρόλου των γυναικών, αλλά και την εθνική μας ασφάλεια, αλλά είναι αντίθετος στον διορισμό της, είναι μεγάλος υποκριτής», τόνισε η ίδια.