Η Ευρώπη τιμά τον Μακρόν αλλά οι Γάλλοι όχι και τόσο

Η Ευρώπη τιμά τον Μακρόν αλλά οι Γάλλοι όχι και τόσο

Ο Γάλλος πρόεδρος τιμάται με το βραβείο Καρλομάγνου, την ώρα που οι Γάλλοι βγαίνουν στους δρόμους εναντίον της πολιτικής του

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα τιμηθεί φέτος με το Διεθνές Βραβείο Καρλομάγνου, με την Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ να εκφωνεί τον πανηγυρικό στην τελετή που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στο Άαχεν.

Ο πρόεδρος Μακρόν θα είναι το 60ο πρόσωπο που θα τιμηθεί με το Βραβείο του Καρλομάγνου, «για την προσήλωσή του στην Ευρώπη» και «το ισχυρό όραμά του για μια νέα Ευρώπη», αναφέρει στην σχετική ανακοίνωσή της η αρμόδια Επιτροπή.

«Η δέσμευσή του για συνοχή και ενότητα και ο αποφασιστικός αγώνας του ενάντια σε κάθε μορφή εθνικισμού και απομονωτισμού για την υπέρβαση της ευρωπαϊκής κρίσης αποτελούν πρότυπο και είναι με την θετική έννοια μεταδοτικοί και πρωτοποριακοί», επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Αντίθετη γνώμη όμως φαίνεται να έχουν για τον πρόεδρό του οι Γάλλοι, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους , το 55% θεωρεί «αρνητικό» τον απολογισμό των πεπραγμένων του, την πρώτη του χρονιά στο Ελιζέ, ενώ το Σάββατο διοργάνωσαν ογκώδη πορεία διαμαρτυρίας στο Παρίσι με αφορμή την πρώτη επέτειό του στην προεδρία.

Η διαδήλωση που ονομάστηκε «Πάρτυ για τον Μακρόν» ξεκίνησε από την Place de l'Opera μέσα σε εορταστική ατμόσφαιρα με καλοκαιρία και μαζικό πικνίκ αλλά και με τους συμμετέχοντες να κρατούν πανό που έγραφαν «Σταματήστε τον Μακρόν», «Μακρόν, ο πρόεδρος των πλουσίων» και «Μακρόν, βγες από το τοπίο».

Ιδίως, σύμφωνα  με έρευνα του Κέντρου Πολιτικών Επιστημών της Sciences Po (Cevipof),οι ενέργειες του Μακρόν όσον αφορά την αγοραστική δύναμη των Γάλλων και τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων κρίθηκαν εξαιρετικά σκληρά, με το 78% του δείγματος να θεωρεί πως κινήθηκε στη λάθος κατεύθυνση.

Δεν τα πήγε πολύ καλύτερα όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που προώθησε στο πεδίο της υγείας, καθώς το 72% των πολιτών θεωρεί πως οι προεδρικές κινήσεις ήταν προς τη λάθος κατεύθυνση, κάτι που ισχύει επίσης σε ό,τι αφορά τις συντάξεις (70%) ή την αντιμετώπιση του προβλήματος της μετανάστευσης (66%).

Οι τέσσερις θεματικές στις οποίες αξιολογήθηκε θετικά από την πλειοψηφία: η εξωτερική πολιτική, όπου κινείται «στη σωστή κατεύθυνση» για το 63% των Γάλλων, η βοήθεια προς τις επιχειρήσεις (61%), η Ευρωπαϊκή Ένωση (60%) και ο αγώνας εναντίον της τρομοκρατίας (57%).

Μάλλον ενστερνιζόμενο την εικόνα του «προέδρου των πλουσίων», που επισείει η αντιπολίτευση, το 76% των Γάλλων εκτιμά ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική «ωφελεί πριν απ' όλους τους πιο ευκατάστατους», ενώ μόλις το 16% θεωρεί πως είναι προς όφελος «του συνόλου των Γάλλων». Ακόμα χαμηλότερο είναι το ποσοστό που τη θεωρεί ευνοϊκή για τα λαϊκά στρώματα (5%) ή τη μεσαία τάξη (3%).