Ανήσυχη η Ουάσιγκτον για τις πρακτικές της Άγκυρας σε Συρία και Τουρκία

Ανήσυχη η Ουάσιγκτον για τις πρακτικές της Άγκυρας σε Συρία και Τουρκία

Αιχμές για τον εκτοπισμό κουρδικού πληθυσμού από την Αφρίν και την αγορά των S-400

Τη βαθιά ανησυχία της αμερικανικής κυβέρνησης για την ανθρωπιστική κατάσταση στο Αφρίν της Συρίας, εξέφρασε η εκπρόσωπος του State Department Χέδερ Νάουερτ.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το εθνικό ξεκαθάρισμα που εφαρμόζει η Τουρκία, αντικαθιστώντας τον κουρδικό πληθυσμό που εγκατέλειψε τις εστίες του, με Άραβες εκτοπισμένους από τη Γούτα, είπε ότι «140.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από το Αφρίν και όσο μπορούμε να πούμε, δεν τους επιτρέπεται να επιστρέψουν στα σπίτια και τις κοινότητες τους. Έχουμε εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για την ανθρωπιστική κατάσταση στο Αφριν κατά τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες. Αυτό εξακολουθεί να μας απασχολεί σήμερα».

Απευθυνόμενη προς όλους τους παράγοντες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων της Τουρκίας και της Συρίας, ζήτησε να παράσχουν πρόσβαση σε διεθνείς οργανισμούς ανθρωπιστικής βοήθειας και να επιτρέψουν στους ανθρώπους να επιστρέψουν στα σπίτια τους. «Όταν οι άνθρωποι πηγαίνουν στα σπίτια τους -και αυτό είναι κάτι που πάντα θεωρούμε σημαντικό να τονίζουμε- πρέπει να είναι με ασφάλεια και εθελοντικά. Δεν μπορούν να εξαναγκαστούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, αλλά θα θέλαμε να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους με ασφάλεια και το συντομότερο».

Εκτίμησε δε, ότι το θέμα αυτό θα είναι στην ατζέντα της νέας συνάντησης που θα έχει σύντομα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Εχουμε αρκετά να συζητήσουμε μαζί τους, σε σχέση με το ΝΑΤΟ και άλλα και φαντάζομαι, ότι θα μπορούσε να είναι μέρος της συνομιλίας», είπε η κ. Νάουερτ.

Με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα της Ελευθερίας του Τύπου, η εκπρόσωπος του State Department είπε, ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον στόχο της βελτίωσης της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία. «Το έχουμε συζητήσει πολύ εδώ στο State Department. Θέτουμε το ζήτημα άμεσα, σε πολλές περιπτώσεις, με την τουρκική κυβέρνηση. Συνεχίζουμε να το τονίζουμε. Το κάνουμε όχι μόνο πρόσωπο με πρόσωπο με τους ομολόγους μας, αλλά και μέσω διαφόρων πολυμερών θεσμών. Σας ευχαριστώ που το επισημάνατε και θα συνεχίσουμε να εκφράζουμε τις ανησυχίες μας για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία και αλλού» είπε.

Ερωτηθείσα για το σχέδιο νόμου που κατέθεσαν τρία μέλη της Γερουσίας, απειλώντας με κυρώσεις την Τουρκία, αν δεν αφεθούν ελεύθεροι ο Αμερικανός πάστορας και άλλοι φυλακισμένοι Αμερικανοί και προχωρήσει η αγορά ρωσικών πυραύλων S-400, η κ. Νάουερτ αφού ανέφερε, ότι δεν σχολιάζει την προτεινόμενη νομοθεσία, υπογράμμισε ότι υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για την πιθανή απόκτηση του συστήματος S-400 από την Τουρκία.

«Στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της συμφωνίας στο ΝΑΤΟ, όπου η Τουρκία είναι μέλος, υποτίθεται ότι πρέπει να αγοράζει μόνο όπλα και άλλο υλικό που είναι διαλειτουργικά με άλλους εταίρους του ΝΑΤΟ. Δεν βλέπουμε (τους S-400) ως διαλειτουργικούς. Προφανώς, έχουμε ισχυρή αμυντική εμπορική σχέση με την κυβέρνηση της Τουρκίας και θα συνεχίσουμε να εκφράζουμε τις ανησυχίες μας σχετικά με κάθε είδους εκκρεμούσες πωλήσεις ή οτιδήποτε παρόμοιας φύσης».

Σε ερώτηση αναφορικά με το σύστημα κυρώσεων σε βάρος ρωσικών εταιρειών, όπου εμπίπτουν οι S-400, η εκπρόσωπος του State Department είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν συνομιλίες με πολλούς εταίρους στους, μεταξύ αυτών και την Τουρκία.