Δεν θα απονεμηθεί Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2018

Δεν θα απονεμηθεί Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2018

Η Σουηδική Ακαδημία ανακοίνωσε την ματαίωση της απονομής βραβείου φέτος

Η Σουηδική Ακαδημία ανακοίνωσε, ότι δεν θα απονείμει βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2018, όπως μετέδωσε το σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων TT.

Η απόφαση αυτή της Ακαδημίας προκλήθηκε μετά την κρίση που έχει ξεσπάσει από την αποκάλυψη σεξουαλικού σκανδάλου στους κόλπους της. Συγκεκριμένα, η Ακαδημία βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα, έπειτα από τις μαρτυρίες 18 γυναικών, σύμφωνα με τις οποίες είχαν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση ή βίαιες επιθέσεις από τον φωτογράφο Ζαν-Κλοντ Αρνό, σύζυγο της ακαδημαϊκού, ποιήτριας και δραματουργού Καταρίνα Φρόστενσον, η οποία έκτοτε αποχώρησε από τη Σουηδική Ακαδημία.

Επιπλέον, η κρίση αφορά και τη διαρροή των ονομάτων ορισμένων από τους νικητές ενόψει των επίσημων ανακοινώσεων. Ο Αρνό αρνείται τις κατηγορίες τόσο περί σεξουαλικής παρενόχλησης, όσο και περί διαρροής των ονομάτων. Το σκάνδαλο έχει προκαλέσει εκκλήσεις για μεγαλύτερη διαφάνεια στον θεσμό.

Έξι από τα 18 μέλη της Ακαδημίας παραιτήθηκαν, από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο, στα τέλη του περασμένου χρόνου, ενώ δύο άλλα μέλη δεν συμμετέχουν στο έργο της Ακαδημίας για άλλους λόγους.