Ηφαίστειο στη Χαβάη «βρυχάται» και εκκενώνονται κοινότητες

Ηφαίστειο στη Χαβάη «βρυχάται» και εκκενώνονται κοινότητες

Διατάχθηκε η υποχρεωτική απομάκρυνση όλων των πολιτών στην διοικητική υποδιαίρεση των κτημάτων Λεϊλάνι

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες της Χαβάης αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους  καθώς ρέει λάβα από ένα ηφαίστειο σε κατοικημένες περιοχές στο μεγαλύτερο νησί των ΗΠΑ.

Λάβα και ατμοί εκλύονται από το ηφαίστειο Κιλαουέα στη Χαβάη και η Πολιτική Προστασία έδωσε εντολή στους κατοίκους που ζουν γύρω από αυτό να εγκαταλείψουν αμέσως τα σπίτια τους.

Η ηφαιστειακή δραστηριότητα σημειώθηκε έπειτα από μια σειρά σεισμικών δονήσεων στο νησί το τελευταίο 48ωρο, ανάμεσά τους μία 5,0 βαθμών περί τις 10:30 της Πέμπτης (τοπική ώρα), σύμφωνα με το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο USGS).

Διατάχθηκε η υποχρεωτική απομάκρυνση όλων των πολιτών στην διοικητική υποδιαίρεση των κτημάτων Λεϊλάνι, αφού υπήρξαν αναφορές για «έκλυση λάβας και αερίων από ρήγμα στο οδόστρωμα της οδού Μοχάλα», στην περιοχή αυτή, ανέφερε η Πολιτική Προστασία της Χαβάης μέσω Facebook. Στην κοινότητα Πούνα, στο ανατολικό τμήμα του Μεγάλου Νησιού, την οποία αφορά η εντολή απομάκρυνσης, υπολογίζεται πως ζουν μόνιμα περίπου 10.000 κάτοικοι του μεγαλύτερου νησιού των ΗΠΑ.