«Τουρκικά σαλάχια και ο Σεβάχ ο Θαλασσινός»

«Τουρκικά σαλάχια και ο Σεβάχ ο Θαλασσινός»

«Ρομπότ-σαλάχι-νάρκη λίγο δύσκολο να εκπονήσει ακόμα και η αμερικανική DARPA πόσο μάλλον η Τουρκία»

Αίσθηση προκάλεσε στην Αθήνα το δημοσίευμα της Daily Sabah σχετικά με το νέο υπερόπλο της Τουρκίας, που μοιάζει με σαλάχι στον σχεδιασμό και στην κίνηση.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Σύμφωνα με το δημοσίευμα θα είναι κατασκευασμένο από τιτάνιο και αλουμίνιο, θα είναι καλυμμένο από σιλικόνη, ενώ θα διαθέτει δύο κάμερες ως «μάτια». Οι τρεις μηχανές του θα μπορούν να «πιάσουν» έως και 5,5 κόμβους για μέχρι 12 ώρες.

Το «wattozz» όπως θα λέγεται θεωρητικά θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κατασκοπεία ή για επίθεση, ελεγχόμενο από κρυπτογραφημένα ακουστικά κύματα, παρόμοια με εκείνα που χρησιμοποιούν οι φάλαινες και τα δελφίνια για επικοινωνία. Ηλεκτρομαγνήτες θα του επιτρέπουν να «επιτεθεί» στο κύτος εχθρικού πλοίου και να πυροδοτηθεί με μια εντολή.

Ανατρέχοντας όμως κανείς στην ιστοσελίδα της εταιρείας δεν υπάρχει πέρα από το animation καμιά αναφορά σε τεχνικά χαρακτηριστικά και προδιαγραφές.

Ρωσικές ιστοσελίδες που ασχολούνται με θέματα εξοπλισμών περιγελούν τους Τούρκους λέγοντας πως είναι πολύ καλοί στη δημιουργία photoshop και animations.

Πηγές του Πολεμικού Ναυτικού που ρωτήθηκαν σχετικά από το news.gr απέφυγαν να σχολιάσουν σχετικά ωστόσο επεσήμαναν πως εξετάζουν την όλη υπόθεση.

Ανώτατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού που ρωτήθηκε για το ίδιο θέμα απάντησε με σκωπτικό τρόπο δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «τις ιστορίες του Σεβάχ του Θαλασσινού τις γνωρίζετε; Σχέδια μπορεί να βγάλει κανείς πολλά και κινούμενα σχέδια ακόμα περισσότερα, αλλά ρομπότ-σαλάχι-νάρκη λίγο δύσκολο να εκπονήσει ακόμα και η αμερικανική DARPA πόσο μάλλον η Τουρκία».