Παραιτήθηκε εν μέσω λαϊκής κατακραυγής ο πρωθυπουργός της Αρμενίας

Παραιτήθηκε εν μέσω λαϊκής κατακραυγής ο πρωθυπουργός της Αρμενίας

Ο Σερζ Σαρκισιάν υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του, έπειτα από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συγκλονίζουν εδώ και έντεκα ημέρες τη χώρα

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του, έπειτα από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συγκλονίζουν εδώ και έντεκα ημέρες την Αρμενία.

«Παραιτούμαι από τον θώκο του ηγέτη της χώρας», δήλωσε ο Σερζ Σαρκισιάν, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της πρωθυπουργίας, το οποίο επικαλείται το επίσημο αρμενικό πρακτορείο ειδήσεων Armenpress.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Αρμενίας και πρώην δήμαρχος του Γερεβάν Κάρεν Καραπετιάν ανέλαβε προσωρινά πρωθυπουργικά καθήκοντα, μετά την παραίτηση του Σερζ Σαρκισιάν από τη θέση αυτή, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA, επικαλούμενο την υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης.

Τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο θα έχουν στη διάθεσή τους επτά ημέρες προκειμένου να προτείνουν υποψηφίους για τη θέση του πρωθυπουργού της χώρας.

Οι Αρμένιοι - ανάμεσα στους διαδηλωτές φοιτητές και στρατιωτικοί  - βγήκαν στους δρόμους μετά τον διορισμό του, κατηγορώντας τον Σαρκισιάν ότι προσκολλάται στην εξουσία καθώς διορίστηκε πρωθυπουργός με αυξημένες εξουσίες αφού διετέλεσε πρόεδρος για δέκα χρόνια.

Εχθές συνελήφθη κατά τη διάρκεια διαδήλωσης ο ηγέτης της αρμενικής αντιπολίτευσης Νικόλ Πασινιάν, ο οποίος σήμερα αφέθηκε ελεύθερος.

«Ο ηγέτης του κινήματος διαμαρτυρίας και βουλευτής «Νικόλ Πασινιάν είχε δίκιο. Και εγώ έκανα λάθος», πρόσθεσε ο Σαρκισιάν.

Μετά την προσαγωγή του 42χρονου Πασινιάν, το βράδυ της Κυριακής πραγματοποιήθηκε μεγάλη διαδήλωση διαμαρτυρίας με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στην πλατεία Δημοκρατίας, στο κέντρο της πόλης, όπου βρίσκεται η έδρα της κυβέρνησης και όπου είχαν αναπτυχθεί σημαντικές δυνάμεις της αστυνομίας.

Οι διαδηλωτές κατηγορούν επίσης τον 63χρονο Σαρκισιάν, πρώην στρατιωτικό, ότι δεν κατάφερε να περιορίσει τη φτώχεια και τη διαφθορά, ενώ οι ολιγάρχες εξακολουθούν να έχουν το πάνω χέρι στην οικονομία της χώρας. Χθες το πρωί, μια προσπάθεια για διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Πασινιάν, πρώην δημοσιογράφο και επί μακρόν αντιπολιτευόμενο, και τον πρωθυπουργό Σερζ Σαρκισιάν, που εμφανίστηκαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες σε ένα μεγάλο ξενοδοχείο της αρμενικής πρωτεύουσας, απέτυχε έπειτα από μια σύντομη συζήτηση των δύο ανδρών.