Ιράν και εμπορικοί δασμοί στη συνάντηση Τραμπ-Μακρόν

Ιράν και εμπορικοί δασμοί στη συνάντηση Τραμπ-Μακρόν

Οι δύο πρόεδροι θα προσπαθήσουν να βρουν τη «χρυσή τομή»

Τριήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ πραγματοποιεί από σήμερα Δευτέρα ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, o οποίος θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ.

Σήμερα το βράδυ οι δύο Πρόεδροι θα έχουν δείπνο στο Mount Vernon, ενώ αύριο θα επικεντρωθούν στα βασικά ζητήματα, που ως επί το πλείστον είναι η συμφωνία της Δύσης με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα και το θέμα του εμπορίου. Τα αποτελέσματα των επαφών τους θα γνωστοποιήσουν κατά τη διάρκεια της αυριανής κοινής συνέντευξης Τύπου, ενώ την Τετάρτη 25 Απριλίου ο Μακρόν θα μιλήσει στην κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου, όπως είχε πράξει την ίδια ήμερα πριν 58 χρόνια ο στρατηγός Σαρλ ντε Γκολ.

Οι σχέσεις Τραμπ-Μακρόν είναι ιδιαίτερα φιλικές, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Πρόεδρος της Γαλλίας ήταν από τους λίγους Ευρωπαίους ηγέτες, που προσπάθησαν να παραμείνουν κοντά στις ΗΠΑ, όταν ο Trump ανέλαβε την προεδρία. Οι καλές σχέσεις επιβεβαιώνονται τόσο από τις συχνές τηλεφωνικές επικοινωνίες των δύο Προέδρων, όσο και από την πρόσφατη στρατηγική τους σύμπλευση στο θέμα των πυραυλικών «χτυπημάτων» κατά των Συριακών δυνάμεων μετά την επίθεση με χημικά όπλα.

Κύριο μέλημα του Μακρόν είναι να διατηρηθεί η συμφωνία, που έχει επιτευχθεί από το 2015 με το Ιράν, όσον αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα, συμφωνία κατά της οποίας έχει καταφερθεί με ιδιαίτερη σφοδρότητα ο Τραμπ, ο οποίος έχει ζητήσει από τους Ευρωπαίους να τη βελτιώσουν, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα την ανανεώσει και θα προχωρήσει σε νέες κυρώσεις κατά της Τεχεράνης.

Πάντως, ο Μακρόν σε δηλώσεις του σε αμερικανικά ΜΜΕ υποστήριξε, ότι το καλύτερο είναι να προστατευθεί η υπάρχουσα συμφωνία, παρά να απορριφθεί, καθώς όπως είπε, ούτε καλύτερη επιλογή υπάρχει ούτε «plan B». Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Γαλλίας θα ζητήσει από τον Τραμπ να εξαιρέσει την ΕΕ από την επιβολή δασμών σε αλουμίνιο και χάλυβα, ενώ στο επίκεντρο των συνομιλιών τους θα βρεθεί και το θέμα της κρίσης στη Συρία.