Η Ελισάβετ έδειξε τον Κάρολο για διάδοχο

Η Ελισάβετ έδειξε τον Κάρολο για διάδοχο

Στην διήμερη Συνόδου των Ηγετών της Κοινοπολιτείας, η βασίλισσα τάχθηκε υπέρ της διαδοχής του γιου της, αλλά...

Η συζήτηση για την διαδοχή στον θρόνο έχει ξεκινήσει - επισήμως - εδώ και μέρες στην Βρετανία.

Πρόσφατα, εκπρόσωπος της Τερέζα Μέι δήλωσε ότι Ηνωμένο Βασίλειο στηρίζει τον γιο και διάδοχο της βασίλισσας Ελισάβετ, τον πρίγκιπα Κάρολο, για να διαδεχτεί τη μητέρα του ως επικεφαλής της Κοινοπολιτείας των Εθνών.

Σήμερα όμως, στην επίσημη έναρξη της διήμερης Συνόδου των Ηγετών Κυβερνήσεων των χωρών μελών της Κοινοπολιτείας στο Μπάκινγχαμ, η βασίλισσα Ελισάβετ τάχθηκε και αυτή για πρώτη φορά υπέρ του γιου της.

Βασίλισσα και ο Πρίγκιπας της Ουαλίαςς έφτασαν μαζί στην τελετή έναρξης των εργασιών και η Ελισάβετ - εκτός των άλλων - δήλωσε στην ομιλία της :

«Εύχομαι ειλικρινά η Κοινοπολιτεία να συνεχίσει να προσφέρει τη σταθερότητα και τη συνέχεια στις επόμενες γενιές και θα αποφασίσω ότι κάποια ημέρα ο Πρίγκιπας της Ουαλίας θα συνεχίσει το σημαντικό έργο που ξεκίνησε ο πατέρας μου το 1949».

Το θέμα της διαδοχής τα τελευταία χρόνια διχάζει τους Βρετανούς και τους 2,4 δισεκατομμύρια κατοίκους των 53 χωρών της Κοινοπολιτείας - ο πρίγκιπας Ουίλιαμ είναι ιδιαίτερα αγαπητός, περισσότερο ίσως από τον πατέρα του Κάρολο, και πολλοί θα ήθελαν να είναι αυτός ο επόμενος μονάρχης.

Η σημερινή ανακοίνωση της 92χρονης Ελισάβετ ξεκαθαρίσει με σαφήνεια ότι διάδοχος της ηγεσίας στην Κοινοπολιτεία θα είναι ο διάδοχος του θρόνου, δηλαδή ο Πρίγκιπας Κάρολος.

Ωστόσο, «η διαδοχή είναι ένα θέμα που καθορίζεται συνολικά από την Κοινοπολιτεία» όπως  υπενθύμισε ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης.