Ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο με δυο μεταμοσχεύσεις προσώπου

Ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο με δυο μεταμοσχεύσεις προσώπου

«Είμαι 43 ετών, με πρόσωπο εικοσιδιάχρονου»

Ένας άντρας από το Παρίσι έχει γίνει ο πρώτος στον κόσμο που υποβλήθηκε σε δύο μεταμοσχεύσεις προσώπου. Ο 43χρονος Jérôme Hamon, προχώρησε στην πρώτη διαδικασία μεταμόσχευσης προσώπου το 2010 για τη θεραπεία της νευροϊνωμάτωσης, μιας γενετικής διαταραχής που χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη όγκων κατά μήκος των νεύρων στο δέρμα, στον εγκέφαλο και σε άλλα μέρη του σώματος. Ωστόσο, το σώμα του Hamon απέρριψε την αρχική μεταμόσχευση.

Τον Ιανουάριο, μια ομάδα χειρουργών στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο AP-HP Georges Pompidou, με επικεφαλής τον χειρουργό Δρ. Laurent Lantieri, πραγματοποίησε τη δεύτερη μεταμόσχευση.
«Είναι η δεύτερη μεταμόσχευση, αλλά το τρίτο του πρόσωπο», δήλωσε ο Lantieri. «Αυτό δείχνει ότι ένα πρόσωπο είναι ένα όργανο όπως οποιοδήποτε όργανο που μπορεί να μεταμοσχευθεί και να επανα-μεταμοσχευθεί».

Για τρεις μήνες, μετά την αφαίρεση της πρώτης μεταμόσχευσης μέχρι τη δεύτερη, ο Hamon έζησε χωρίς πρόσωπο στο δωμάτιο νοσοκομείου, ανίκανος να δει, να μιλήσει ή να ακούσει σύμφωνα με το CNN. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Lantieri είπε, πως ποτέ δεν παραπονέθηκε «ακόμη και όταν βρισκόταν στο σκοτάδι χωρίς πρόσωπο για τρεις μήνες».

«Είμαι 43 ετών, με πρόσωπο εικοσιδιάχρονου όσο ήταν και ο δότης», δήλωσε με θέρμη ο Hamon ο οποίος υποβλήθηκε σε ανοσολογική θεραπεία για να μειώσει τον κίνδυνο απόρριψης της δεύτερης μεταμόσχευσης. Έλαβε επίσης ψυχολογική υποστήριξη και λογοθεραπεία, η οποία θα συνεχιστεί για πολλούς μήνες.

Μετά από συνολικά οκτώ μήνες στο νοσοκομείο, ο Hamon πλέον βρίσκεται στην οικογένειά του.