Οι μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ στη συνάντηση Μέρκελ-Μακρόν

Οι μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ στη συνάντηση Μέρκελ-Μακρόν

Οι αντιδράσεις των συντηρητικών στην Γερμανία κάνουν επιφυλακτική την καγκελάριο

Με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ συναντάται σήμερα ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος προσπαθεί να υπερκεράσει τις γερμανικές επιφυλάξεις στις μεταρρυθμιστικές προτάσεις του για την ΕΕ.

Όπως αναφέρει στην διαδικτυακή της σελίδα η Deutsche Welle, ένα περίπου χρόνο μετά την εκλογή του Μακρόν, οι μεταρρυθμιστικές προτάσεις του οποίου τότε γίνονταν αποδεκτές στη Γερμανία με επευφημίες, οι γερμανικές εκλογές άνοιξαν τον δρόμο για την θριαμβευτική είσοδο του λαϊκιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στη Γερμανική βουλή, αλλάζοντας το σκηνικό. Το διάστημα των 6 μηνών που χρειάστηκε για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία, ο Μακρόν το είχε προβλέψει αρχικά για να εκπονήσει από κοινού με τη Γερμανίδα καγκελάριο μια γαλλογερμανική στρατηγική για την ΕΕ του αύριο.

Εκτός από την χρονική καθυστέρηση, η Άγκελα Μέρκελ έχει διάφορους λόγους να είναι επιφυλακτική. Μεταξύ άλλων, οι προτάσεις του Γάλλου προέδρου περιλαμβάνουν από την μεταρρύθμιση της νομισματικής ένωσης, με ξεχωριστό προϋπολογισμό για την Ευρωζώνη και υπουργό Οικονομικών, μέχρι τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, την εγγύηση καταθέσεων και την Τραπεζική Ένωση. Ακόμα και πεπεισμένοι Ευρωπαίοι όπως η κ. Μέρκελ, έχουν αμφιβολίες, τις διατυπώνουν ωστόσο χαμηλόφωνα.

Υπάρχουν όμως και γερμανοί συντηρητικοί πολιτικοί, που μιλούν πάντως πιο ξεκάθαρη γλώσσα. Κυρίως οι δημοσιονομικές προτάσεις του Γάλλου Προέδρου προσκρούουν στη σθεναρή αντίσταση συντηρητικών βουλευτών. Κατ΄ αρχήν θα πρέπει να εξεταστεί αν οι προτάσεις Μακρόν είναι και προς το συμφέρον της Γερμανίας, δηλώνει ανοιχτά ο χριστιανοδημοκράτης Γιόαχιμ Πφάιφερ, για τον οποίο η δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου δεν θα πρέπει να γίνει χωρίς προϋποθέσεις.

Μεταξύ των συντηρητικών υπάρχουν όμως και υποστηρικτικές ως ένα βαθμό φωνές, όπως του χριστιανοδημοκράτη βουλευτής Νόμπερτ Ρέτγκεν, ο οποίος δηλώνει στην DW, ότι η κυβερνητική συμφωνία μεταξύ συντηρητικών και σοσιαλδημοκρατών είναι μια πρώτη απάντηση στον Μακρόν. Και εκείνος ωστόσο υπογραμμίζει, ότι δεν πρέπει να υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ των γερμανών πολιτών και της νέας κατεύθυνσης που καλείται να πάρει η ΕΕ.

Έτοιμη μέχρι τον Ιούνιο η γαλλογερμανική στρατηγική

Από την πλευρά τους οι σοσιαλδημοκράτες επικρίνουν την αντίσταση των συντηρητικών. Η επικεφαλής της Κ.Ο. του SPD Αντρέα Νάλες υπενθυμίζει, ότι η κυβερνητική συμφωνία επιγράφεται «Ένα νέο ξεκίνημα για την Ευρώπη». Όμοια θέση διατυπώνει και ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας τονίζοντας ότι ζούμε σε μια εποχή, όπου χρειαζόμαστε περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη. Αντίθετα, ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς εμφανίζεται εμφανώς συγκρατημένος στις φιλόδοξες προτάσεις του Γάλλου Προέδρου και ίσως όχι άδικα θεωρείται από πολλούς στη Γερμανία διάδοχος των συντηρητικών θέσεων του Βόλφκανγκ Σόιμπλε ως προς τα ευρωπαϊκά δημοσιονομικά ζητήματα.

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις εντός του κυβερνητικού συνασπισμού φαίνεται να εξοργίζουν τους Πρασίνους. Την ώρα που η πρόεδρος του αντιπολιτευτικού κόμματος Αναλένα Μπέρμποκ λέει, ότι με τον Μάρτιν Σουλτς αποχώρησε από την συγκυβέρνηση ο τελευταίος πραγματικός Ευρωπαίος, ο αρχηγός της Κ.Ο. των Γερμανών Πρασίνων Άντον Χοφράιτερ ζητά από τους ομολόγους του στο SPD και το συντηρητικό κόμμα να ταχθούν ανοιχτά υπέρ των προτάσεων Μακρόν.

Η Άγκελα Μέρκελ από την πλευρά της δηλώνει, ότι χαίρεται για την επίσκεψη Μακρόν, με τον οποίο θα συζητήσει τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις του. Η καγκελάριος είναι μάλιστα αισιόδοξη ότι μέχρι τον Ιούνιο Παρίσι και Βερολίνο θα έχουν καταλήξει σε μια κοινή στρατηγική. Η καγκελάριος εμμένει ότι σε καμία περίπτωση η Γερμανία δεν θα αποτελέσει τροχοπέδη στα σχέδια Μακρόν: «Το αντίθετο μάλιστα, το Βερολίνο θα παρουσιάσει τις δικές του προτάσεις για μια κοινή αμυντική πολιτική. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα εκπονήσουμε ένα ισχυρό πακέτο μεταρρυθμίσεων», καταλήγει η καγκελάριος.