Σε βαρύ κλίμα η συνάντηση Τραμπ-Μέρκελ στις 27 Απριλίου

Σε βαρύ κλίμα η συνάντηση Τραμπ-Μέρκελ στις 27 Απριλίου

Εξακολουθούν να υφίστανται οι διαφορές σε θέματα στρατηγικής σημασίας

Με φόντο τις βαθιές διαφωνίες Ουάσιγκτον-Βερολίνου σε θέματα στρατηγικής σημασίας, όπως το ελεύθερο εμπόριο, η μετανάστευση και η κλιματική αλλαγή, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση Τραμπ-Μέρκελ στις 27 Απριλίου στην αμερικανική πρωτεύουσα.

«Οι διμερείς σχέσεις και οι διπλωματικές προκλήσεις και οι προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων» δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος Τύπου της γερμανικής κυβέρνησης Ουλρίκε Ντέμερ, ανακοινώνοντας την επίσκεψη. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος σημειώνεται, ότι «με την ευκαιρία της επανεκλογής της Μέρκελ στον θώκο της καγκελαρίου, οι δύο ηγέτες θα επιβεβαιώσουν εκ νέου τη συνεργασία ΗΠΑ-Γερμανίας –η βάση των διατλαντικών σχέσεων και της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ– σε μια χρονική στιγμή όπου τα δύο έθνη εργάζονται από κοινού για να αντιμετωπίσουν ένα ευρύ φάσμα γεωπολιτικών και οικονομικών προκλήσεων».

Μέρκελ και Τραμπ δεν κρύβουν τις μεταξύ τους διαφωνίες. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει κάνει δηλώσεις πριν και μετά την εκλογή του εναντίον της Γερμανίας γενικά και της καγκελαρίου ειδικά, για να καταγγείλει τα εμπορικά πλεονάσματα της χώρας, να απειλήσει τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας με την επιβολή αυστηρότερων δασμών και να επικρίνει την υποδοχή των προσφύγων από το 2015. Από την άλλη πλευρά το Βερολίνο αναμένει ακόμη από την ανάληψη καθηκόντων από τον Τραμπ, πριν από έναν και πλέον χρόνο, την άφιξη ενός νέου πρέσβη.

«Δεν αποτελεί μυστικό για κανέναν, ότι οι γερμανοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε καταστροφική κατάσταση. Σχεδόν κάθε εβδομάδα ο Αμερικανός πρόεδρος ασκεί κριτική στη (γερμανική) κυβέρνηση χωρίς να μπορούμε να κάνουμε τίποτα» σημειώνει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel στον ιστότοπό του. Τον Μάιο του 2017 η Άγγελα Μέρκελ είχε διατυπώσει την εκτίμηση, ότι έχει «σχεδόν παρέλθει» η εποχή, όπου κυριαρχούσε η εμπιστοσύνη στις σχέσεις Ευρωπαίων-Αμερικανών.

Η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε τις δηλώσεις αυτές αμέσως μετά τη Σύνοδο της G7, που είχε διεξαχθεί σε τεταμένο κλίμα και κατά τη διάρκεια της οποίας ο Τραμπ είχε αρνηθεί να δεσμευτεί υπέρ της συμφωνίας του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, από την οποία αποσύρθηκε κατόπιν η Ουάσιγκτον. Στην προηγούμενη επίσκεψή της Μέρκελ στην Ουάσιγκτον την άνοιξη του 2017, το σκηνικό που είχαν καταγράψει οι κάμερες, ήταν μάλλον αμήχανο, καθώς ο μεγιστάνας έδειχνε να αγνοεί τις εκκλήσεις των φωτορεπόρτερ να ανταλλάξει χειραψία με τη Γερμανίδα καγκελάριο. Ο Λευκός Οίκος είχε τότε απαντήσει, ότι ο πρόεδρος δεν άκουσε το αίτημα των δημοσιογράφων.