Πρόωρες εκλογές στις 24 Ιουνίου ανακοίνωσε ο Ερντογάν

Πρόωρες εκλογές στις 24 Ιουνίου ανακοίνωσε ο Ερντογάν

Τις ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά

Αν και χθες, μετά την συνάντησή του με τον επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί , ο Ερντογάν φάνηκε να αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, σήμερα ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ότι τελικά θα γίνουν εκλογές στη χώρα τον Ιόνιο.

Οι πρόωρες εκλογές θα γίνουν στις 24 Ιουνίου, πολύ νωρίτερα από την πρόταση Μπαχτσελί τον Αύγουστο και σχεδόν ενάμιση χρόνο νωρίτερα από τις προγραμματισμένες για τον Νοέμβριο 2019.
Στις δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Τουρκίας εξήγησε την κίνηση αυτή επικαλούμενος τις έκτακτες εξελίξεις στην Συρία αλλά και την οικονομική κατάσταση.

Ο Ταγίπ Ερντογάν εξήγησε ότι έλαβε αυτήν την απόφαση κρίνοντας ότι η χώρα χρειάζεται επειγόντως τη μετάβαση στο σύστημα της εκτελεστικής προεδρίας.

«Αν και ο πρόεδρος και η κυβέρνηση συνεργάζονται αρμονικά, οι ασθένειες του παλιού συστήματος εμφανίζονται μπροστά μας σε κάθε μας βήμα», ανέφερε ο Ερντογάν σε ομιλία του που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση. «Οι εξελίξεις στη Συρία και αλλού έχουν καταστήσει επείγουσα τη μετάβαση στο νέο εκτελεστικό σύστημα προκειμένου να κάνουμε βήματα για το μέλλον της χώρας μας με ισχυρότερο τρόπο», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας υπογράμμισε πως το κόμμα του ήταν πεπεισμένο ότι έπρεπε να εξαντληθεί η λαική εντολή, παρά το ότι το νέο προεδρικό σύστημα δεν μπορούσε να εφαρμοστεί πλήρως μέχρι τις εκλογές του 2019, με αποτέλεσμα η παρούσα διοίκηση να δυσλειτουργεί. Η πρόταση όμως του Ντεβλέτ Μπαχτσελί κρίθηκε λογική και προς όφελος της χώρας, και έτσι αποφασίστηκε η επίσπευση των εκλογών στη συντομότερη δυνατή ημερομηνία που επιτρέπει η νομοθεσία.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει ταχύτατα να περάσουν από την Βουλή της γειτονικής χώρας οι εφαρμοστικοί νόμοι του νέου προεδρικού συστήματος, που δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, κάτι που δεν είναι σαφές αν θα καταστεί εφικτό για όλους τους εφαρμοστικούς νόμους.