Η εικόνα που εξαφανίζεται όσο την κοιτάς

Η εικόνα που εξαφανίζεται όσο την κοιτάς

Το μαγικό όμως δεν είναι μαγικό αλλά εξηγείται επιστημονικά

Μια νέα οπτική πλάνη ανέβηκε στο Reddit που επιβεβαιώνει αυτό που ειδικοί γνώριζαν ήδη εδώ και 200 χρόνια.

Μπορεί αυτή η οφθαλμαπάτη να είναι καινούρια, αλλά το 1804, ο φιλόσοφος Ignaz Paul Vital Troxler περιέγραφε πώς μια εικόνα μπορεί να εξαφανιστεί αν καρφώσεις το βλέμμα σου πάνω της και κρατήσεις τα μάτια σου ακίνητα για μισό ή ένα λεπτό.

Και η εικόνα εξαφανίζεται πράγματι όσο περισσότερο την κοιτάς. Όταν κινήσεις ή ανοιγοκλείσεις ξανά τα μάτια σου, εμφανίζεται και πάλι μαγικά!

Το μαγικό όμως δεν είναι μαγικό αλλά εξηγείται επιστημονικά.

Στο περιβάλλον μας τα μάτια κινούνται διαρκώς, όπως και το σώμα μας, κι έτσι κρατιούνται τα οπτικά ερεθίσματα ζωντανά.

Ο λόγος που εξαφανίζονται τα χρώματα δεν είναι οπτικός αλλά φυσιολογικός, καθώς ο εγκέφαλος αρχίζει να αγνοεί οπτικά ερεθίσματα που δεν αλλάζουν, κάτι που στην καθημερινότητά μας δεν παρουσιάζει πρόβλημα, όπως εξηγεί ο καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ Derek Arnold στο Verge.

Αυτό υποστηρίζει και η καθηγήτρια του SUNY Downstate Medical Center, Susana Martinez-Conde, μιλώντας για «νευρωνική προσαρμογή» σε ερεθίσματα που συνηθίζουν οι αισθήσεις μας και δεν δίνουν πια σημασία. Και μας λέει πως η εικόνα που εξαφανίζεται είναι όπως όταν φοράς κάλτσες: τις νιώθεις στο δέρμα σου όταν τις πρωτοβάλεις, όσο η μέρα προχωρά σταματάς όμως να τις αισθάνεται. Και όταν ακριβώς θελήσεις να τις νιώσεις, είναι και πάλι εκεί, στα πόδια σου.

Αν μάλιστα, μας λέει, τα χρώματα δεν εξαφανιστούν, δοκίμασε να κλείσεις το ένα σου μάτι και να καρφώσεις το άλλο στο κέντρο περίπου της εικόνας, καθώς είναι σίγουρο ότι οι απειροελάχιστες οφθαλμικές κινήσεις θα χαλάσουν την ψευδαίσθηση. Κι αν αυτό δεν δουλέψει, βάλε τον κέρσορα του ποντικιού σου στο κέντρο, για να είναι ευκολότερο να εστιάσεις κάπου…