Τι συζητάνε σε ένα συνέδριο 200 μαθητευόμενοι εξορκιστές

Τι συζητάνε σε ένα συνέδριο 200 μαθητευόμενοι εξορκιστές

Εξορκισμοί μέσω... τηλεφώνου και άλλα καινά δαιμόνια

Περίπου 200 μαθητευόμενοι εξορκιστές συγκεντρώθηκαν σήμερα στη Ρώμη για ένα εβδομαδιαίο σεμινάριο με θέμα τον εξορκισμό, μία υπηρεσία για την οποία παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια αυξημένη ζήτηση μεταξύ των Ρωμαιοκαθολικών.

Οι συμμετέχοντες, πολλοί εξ αυτών ιερείς, θα παρακολουθήσουν διαλέξεις σε μία σειρά θεμάτων, όπως η μαγεία στην Αφρική και ο διαχωρισμός της συμπεριφοράς ενός δαιμονισμένου από αυτήν ενός ψυχικά ασθενούς, καθώς και έναν αναλυτικό οδηγό για το πώς να ξορκίζουν δαίμονες.

Στην πρώτη διάλεξη, ο Αλβανός καρδινάλιος Έρνεστ Σιμόνι προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον, μιλώντας για τη χρήση κινητών τηλεφώνων στους εξορκισμούς. «Μου τηλεφωνούν και μιλάμε, και έτσι το κάνω», δήλωσε στο Reuters μετά τη διάλεξή του ο Σιμόνι, εξηγώντας πώς διαβάζει τις λατινικές προσευχές από τηλεφώνου, όπως θα έκανε αν ήταν παρών στον εξορκισμό.

Πέρα από διαπιστευμένους εξορκιστές, διαλέξεις θα παραδώσουν επίσης θεολόγοι, ψυχολόγοι, γιατροί, εγκληματολόγοι και εκκλησιαστικοί ιστορικοί.

Οι μαθητευόμενοι, μεταξύ των οποίων και δεκάδες γυναίκες, θα λάβουν ένα πιστοποιητικό, αν και ένας από τους διοργανωτές του σεμιναρίου, ο καθηγητής Τζουζέπε Φεράρι, ξεκαθάρισε πως το πιστοποιητικό αυτό δεν τους δίνει το δικαίωμα να διενεργούν εξορκισμούς, διευκρινίζοντας ότι μόνο οι ιερείς έχουν το δικαίωμα αυτό, και μόνο αν έχουν άδεια από τον ανώτερό τους επίσκοπο.

Ο Σιμόνι τόνισε ότι οι εξορκισμοί θα πρέπει να τελούνται μόνο εφόσον οι γιατροί αδυνατούν να εξηγήσουν τη συμπεριφορά ενός ατόμου που θεωρείται ότι έχει καταληφθεί από δαίμονες.

«Η ορθή κρίση είναι σημαντική», ανέφερε στο Reuters, σημειώνοντας ότι θεωρεί τον εαυτό του ως το όργανο μίας ανώτερης δύναμης. «Είναι ο Ιησούς που απελευθερώνει. Είναι δική Του δύναμη. Σε όλους τους εξορκισμούς που έχω κάνει, ο Κύριος με βοήθησε. Δεν είμαι εγώ ο σημαντικός», υπογράμμισε.