Ο πάστορας που απειλεί τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις

Ο πάστορας που απειλεί τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις

«Η σχέση θα έχει δυσκολία να προχωρήσει μπροστά όσο ο Άντριου Μπράνσον παραμένει φυλακισμένος»

Ξεκίνησε σήμερα στην Αλιάγα της Σμύρνης η δίκη του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, με την κατηγορία της «τρομοκρατικής» δραστηριότητας, ενώ η κράτησή του στην Τουρκία τροφοδοτεί εδώ και ενάμιση χρόνο την ένταση μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον.

Ο Μπράνσον διεύθυνε με τη σύζυγό του Νορίν μια προτεσταντική εκκλησία στη Σμύρνη επί περίπου είκοσι χρόνια προτού συλληφθεί από τις τουρκικές αρχές τον Οκτώβριο του 2016.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο πάστορας Άντριου Μπράνσον, κατηγορείται «ότι ανήκει και συμμετέχει στη διεύθυνση» του δικτύου του Φετουλάχ Γκιουλέν, που κατηγορείται από την Άγκυρα ως ο εγκέφαλος της απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016 εναντίον του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και στις Ηνωμένες Πολιτείες, που είναι ωστόσο σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, έχουν σαφώς επιδεινωθεί μετά το πραξικόπημα, κυρίως εξαιτίας των επανειλημμένων εκκλήσεων της Άγκυρας για έκδοση του Γκιουλέν, που παραμένουν μέχρι σήμερα χωρίς ανταπόκριση.

«Πιθανό να υποστούν πιέσεις οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Τουρκία όσο ο Αμερικανός πάστορας παραμένει στη φυλακή», δήλωσε σήμερα αξιωματούχος των ΗΠΑ υπεύθυνος για τη διεθνή θρησκευτική ελευθερία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδιαφέρονται βαθιά για τη σχέση μας με την Τουρκία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Σαμ Μπράουνμπακ, πρέσβης εκ προσωπικοτήτων για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία, στη διάρκεια μιας διακοπής της δίκης.

«Η σχέση θα έχει δυσκολία να προχωρήσει μπροστά όσο ο Άντριου Μπράνσον παραμένει φυλακισμένος».