Άκαρπες οι προσπάθειες για σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία

Άκαρπες οι προσπάθειες για σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία

Θετική σε διάλογο δήλωσε η κεντροαριστερά

Χωρίς αποτελέσματα παραμένουν, προς το παρόν, οι προσπάθειες του Ιταλού προέδρου της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, με στόχο τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Μετά την άκαρπη ολοκλήρωση και του δεύτερου γύρου διαβουλεύσεων, την περασμένη Παρασκευή, θεωρείται πιθανή η ανάθεση μιας διερευνητικής εντολής, από μέρους του Ιταλού προέδρου, στον πρόεδρο της Βουλής ή τον πρόεδρο της Γερουσίας, πιθανώς, την ερχόμενη Τετάρτη.

Στο μεταξύ, οι δυο νικητές των εκλογών της 4ης Μαρτίου (η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια) συνεχίζουν να εμμένουν στις θέσεις που έχουν εκφράσει τις τελευταίες έξι εβδομάδες όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Ο γραμματέας της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι πρέπει να διαλέξει αν επιθυμεί την επανάσταση ή την παλινόρθωση μένοντας με τον Μπερλουσκόνι», δήλωσε ο υποψήφιος πρωθυπουργός του κινήματος Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι τοπικές εκλογές στις περιφέρειες Μολίζε και Φριούλι, τις δυο επόμενες Κυριακές, δεν θα έχουν κάποιο «ιδιαίτερο βάρος» σε ό,τι αφορά τις πολιτικές εξελίξεις στη Ρώμη και τις δυνατότητες σχηματισμού νέας κυβέρνησης. O Nτι Μάιο επανέλαβε ότι συνεχίζει να απευθύνει έκκληση, υπέρ μιας «κυβέρνησης της αλλαγής» και στην κεντροαριστερά του «Δημοκρατικού Κόμματος.

Από τη μεριά του, ο Σαλβίνι υπογράμμισε ότι τα Πέντε Αστέρια «πρέπει να καταβάλουν σημαντικότερη προσπάθεια», υπέρ της συγκρότησης μιας κυβερνητικής συμμαχίας. Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα να ανατεθεί διερευνητική εντολή από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, απάντησε ότι «είναι κάτι που αποφασίζει μόνον ο ίδιος ο Ματαρέλα».

Η κεντροαριστερά, τέλος, έκανε γνωστό ότι, αν της ζητηθεί κατά τις διαβουλεύσεις, θα πάρει μέρος στον πολιτικό διάλογο, καθιστώντας όμως σαφές ότι υπό τις παρούσες συνθήκες επιθυμεί να παραμείνει στην αντιπολίτευση.