Αισιοδοξία στα Σκόπια για θετική έκθεση προόδου από την Κομισιόν

Αισιοδοξία στα Σκόπια για θετική έκθεση προόδου από την Κομισιόν

Αναλυτές σημειώνουν ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα κολλήσουν στο όνομα

Την πεποίθηση ότι η έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ΠΓΔΜ η οποία θα εκδοθεί αύριο Τρίτη, θα είναι θετική, εκφράζουν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας επικαλούμενα πηγές της Κομισιόν, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο IBNA.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η φετινή έκθεση προόδου είναι μία από τις πιο θετικές που έχουν δημοσιευθεί για την ΠΓΔΜ. Η έκθεση θα σημειώνει μεταξύ άλλων, ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια δεν μπορούν να αποκατασταθούν σε μία νύχτα, αλλά θα τονίζεται, ότι η χώρα έχει ξεπεράσει τη βαθιά κρίση και ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που χρειάζεται χρόνο.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Μπουζάρ Όσμανι,αναμένει, ότι η έκθεση προόδου θα κάνει μια σαφή σύσταση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. «Έχουμε ολοκληρώσει το 90% των μεταρρυθμιστικών μέτρων που απαιτούνται. Σχεδιάζουμε επίσης να μιλήσουμε με την αντιπολίτευση και να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων. Αναμένουμε σαφή και ανεπιφύλακτη σύσταση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Οσμάνι στο IBNA.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν αναλυτές, που είναι σκεπτικοί σχετικά με την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Όπω είπε στο πρακτορείο ο πρώην πρέσβης της ΠΓΔΜ Ρίστο Νικόφσκι «περιμένουμε ότι η σύσταση θα είναι θετική, αλλά το θέμα της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα κολλήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, γιατί είναι δύσκολο να βρούμε μια λύση για το όνομα σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Τα τελευταία χρόνια, οι εκθέσεις προόδου της ΠΓΔΜ ήταν αρνητικές σε κρίσιμους τομείς, όπως το κράτος δικαίου, η καταπολέμηση της διαφθοράς και η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης. Εν τω μεταξύ, μετά την δημοσίευση της έκθεσης αναμένεται να πραγματοποιήσουν επίσκεψη στα Σκόπια η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας τη Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ Γιόχάνες Χαν.