Ποτά «μπόμπες» σκότωσαν 100 ανθρώπους στην Ινδονησία

Ποτά «μπόμπες» σκότωσαν 100 ανθρώπους στην Ινδονησία

Η αστυνομία κατάσχεσε και κατέστρεψε 6.000 μπουκάλια με νοθευμένο αλκοόλ

Η αστυνομία της Ινδονησίας προχώρησε σήμερα στην κατάσχεση και καταστροφή χιλιάδων μπουκαλιών νοθευμένου αλκοόλ, δηλαδή επί της ουσίας ποτά «μπόμπες», αφού τις τελευταίας εβδομάδες σχεδόν 100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα εξαιτίας αυτών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του AFP που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η αστυνομία της Τανγκεράνγκ, που βρίσκεται κοντά στην Τζακάρτα, κατέστρεψε 6.000 μπουκάλια, την ώρα που πράκτορές της πραγματοποιούσαν εφόδους σε μέρη που υπάρχουν υποψίες ότι πωλούν νοθευμένο αλκοόλ.

Η Ινδονησία, η πιο πολυπληθής μουσουλμανική χώρα του κόσμου, απαγόρευσε το 2015 την πώληση αλκοόλ στα περισσότερα μικρά καταστήματα, ένα μέτρο που όμως δεν ισχύει στο τουριστικό νησί Μπαλί. Η πώληση αλκοόλ παραμένει νόμιμη στα σουπερμάρκετ, τα μπαρ και τα ξενοδοχεία.

Όμως η αυξημένη φορολογία στα αλκοούλοχα ποτά ωθεί τον πιο φτωχό πληθυσμό να στρέφεται στο παράνομο αλκοόλ, το οποίο τις περισσότερες φορές είναι αμφίβολης ποιότητας και συχνά θανατηφόρο.

Οι αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι τουλάχιστον 97 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε ολόκληρη την Ινδονησία από τα τέλη Μαρτίου εξαιτίας της κατανάλωσης νοθευμένου αλκοόλ. Περίπου 160 ακόμη εξακολουθούν να νοσηλεύονται.

Τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχουν συλληφθεί ή ταυτοποιηθεί ως ύποπτοι διακίνησης νοθευμένου αλκοόλ, διευκρίνισε η αστυνομία.

«Ένας από τους υπόπτους μάλιστα πέθανε στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν αφού κατανάλωσε νοθευμένο αλκοόλ», δήλωσε εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας.

Σε κάποια από τα θύματα οι ιατροδικαστές εντόπισαν τοξικά επίπεδα μεθανόλης, μια μορφή αλκοόλ που χρησιμοποιείται για την παραγωγή χημικών προϊόντων όπως το πλαστικό, τα καύσιμα και τα διαλυτικά.

Ύποπτοι παραδέχθηκαν ότι ανέμιξαν αλκοόλ με κόκα κόλα, ενεργειακά ποτά, σιρόπι για τον βήμα ή ακόμη και αντικουνουπικό.

Συχνά πλανόδιοι πωλούν νοθευμένο αλκοόλ, το οποίο παρασκευάζουν μόνοι τους, όμως η αστυνομία τονίζει ότι οι πιο μεγάλοι διανομείς είναι αυτοί που ευθύνονται για τους τελευταίους θανάτους.