Σκοτσέζικο ντους από τον Τραμπ για τη Συρία, έτοιμη η Μέι

Σκοτσέζικο ντους από τον Τραμπ για τη Συρία, έτοιμη η Μέι

Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο και συζητήσεις με Βρετανία και Γαλλία για κοινή δράση κατά του Άσαντ για τα χημικά

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκε σήμερα με συμβούλους του για την κατάσταση στη Συρία αλλά δεν «ελήφθη καμία τελική απόφαση», αν και οι ίδιος ανακοίνωσε νωρίτερα ότι πρόκειται να συναντηθεί αργότερα σήμερα με τους συμβούλους του και «πολύ σύντομα» θα λάβει αποφάσεις για το τι θα κάνει με τη Συρία.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας συνεδρίασε για να συζητήσει τις επιλογές που έχει η Ουάσινγκτον για να απαντήσει στη φερόμενη χημική επίθεση στη Ντούμα της ανατολική Γούτα, από το καθεστώς του Άσαντ. .

«Συνεχίζουμε να αξιολογούμε πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών και να συνομιλούμε με εταίρους και συμμάχους», αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι που συνέλεξαν δείγματα αίματος και ούρων από θύματα της καταγγελλόμενης επίθεσης με χημικά, δήλωσαν ότι τα δείγματα βγήκαν θετικά σε χημικές ουσίες, ιδίως σε χλώριο και ορισμένα σε έναν νευροτοξικό παράγοντα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα συνομιλήσει αργότερα με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν και τη βρετανική πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Εν τω μεταξύ, ενώ η Βρετανία ετοιμάζεται να προχωρήσει και αυτή σε επέμβαση στη Συρία.

Η Τερέζα Μέι συναντήθηκε σήμερα με τους βασικούς υπουργούς της σε ειδική συνεδρίαση και «το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε στην ανάγκη ανάληψης δράσης για την ανακούφιση της ανθρώπινης δυστυχίας και την αποτροπή περαιτέρω χρήσης χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ».

«Το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε η πρωθυπουργός να συνεχίσει να συνεργάζεται με τους συμμάχους, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία για το συντονισμό μιας διεθνούς απάντησης», υπογράμμισε η ανακοίνωση του γραφείου της Μέι.

Παράλληλα Μέρκελ και Μακρόν συζήτησαν τηλεφωνικά σήμερα την κατάσταση που διαμορφώνεται και εξέφρασαν «την κοινή ανησυχία τους μετά τις απαράδεκτες επιθέσεις που σημειώθηκαν στις 7 Απριλίου στη Συρία».

Ωστόσο, η καγκελάριος ανακοίνωσε ότι η Γερμανία ότι δεν θα πάρει μέρος σε οποιαδήποτε στρατιωτικά πλήγματα κατά της συριακής κυβέρνησης  αλλά υποστηρίζει τις προσπάθειες των δυτικών.

« Η Γερμανία δεν θα πάρει μέρος σε μια ενδεχόμενη - δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση, θέλω να το τονίσω αυτό -  στρατιωτική δράση. Ωστόσο υποστηρίζουμε όλα όσα γίνονται για να δείξουμε ότι δεν είναι αποδεκτή η χρήση χημικών όπλων», πρόσθεσε η Μέρκελ και πρόσθεσε ότι είναι «προφανές» πως η συριακή κυβέρνηση εξακολουθεί να διαθέτει χημικό οπλοστάσιο.

Και η Ιταλία ανακοίνωσε ότι δεν θα έχει κανέναν άμεσο ρόλο σε μια τελική στρατιωτική επίθεση δυτικών δυνάμεων ενάντια σε δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης, αλλά θα παράσχει υλικοτεχνική στήριξη στους συμμάχους της.