Τι λέει το επίσημο πόρισμα για τη δηλητηρίαση των Σκριπάλ

Τι λέει το επίσημο πόρισμα για τη δηλητηρίαση των Σκριπάλ

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων επιβεβαιώνει την χημική δηλητηρίαση αλλά δεν αναφέρει από τι και από ποιον

Τα πολυαναμενόμενα αποτελέσματα  των εξετάσεων που διενήργησαν τέσσερα εργαστήρια που συνδέονται με τον διεθνή Οργανισμό Απαγόρευσης των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) έχουν στα χέρια τους Λονδίνο και Μόσχα, σχετικά με την δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλιας στις 12 Μαρτίου.

Η Μέι δήλωσε πως οι Σκριπάλ δηλητηριάστηκαν με έναν στρατιωτικού βαθμού νευροπαραλυτικό παράγοντα της ομάδας Novitchok, που αναπτύχθηκε από τη Σοβιετική Ένωση στις δεκαετίες του 1970 και του 1980, επιρρίπτοντας ευθέως την ευθύνη για την απόπειρα δολοφονίας στη Ρωσία.

Σύμφωνα με μια σύνοψη των ευρημάτων που δημοσιοποιήθηκε σήμερα τα αποτελέσματα των εξετάσεων του ΟΑΧΟ επιβεβαίωσαν τα βρετανικά ευρήματα για τον νευροπαραλυτικό παράγοντα «όσον αφορά την ταυτότητα του τοξικού χημικού παράγοντα που χρησιμοποιήθηκε στο Σάλσμπερι και τραυμάτισε σοβαρά τρεις ανθρώπους»

Ωστόσο, ο Οργανισμός, που συνέλεξε τα δικά του δείγματα στην πόλη Σάλσμπερι, έπειτα από αίτημα της Βρετανίας, δεν κατονόμασε τον χημικό παράγοντα, ούτε προχώρησε στην απόδοση ευθυνών για την επίθεση.

Πάντως, σύμφωνα με την ανάλυση στα εργαστήρια του ΟΑΧΟ, η ουσία ήταν «υψηλής καθαρότητας», γεγονός που στηρίζει τον ισχυρισμό της βρετανικής κυβέρνησης για την εμπλοκή ενός κράτους.

Η Ρωσία σχολίασε μόνο ότι  έλαβε τα αποτελέσματα της έρευνας.«Πήραμε την έκθεση ( με τα αποτελέσματα της έρευνας-σ.σ). Η μελέτη της θα απαιτήσει ορισμένο χρόνο»  δήλωσε στο πρακτορείο TASS ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον Οργανισμό.

Τα αποτελέσματα θα συζητηθούν σε επείγουσα σύνοδο του ΟΑΧΟ την ερχόμενη Τετάρτη, η οποία θα συγκληθεί έπειτα από αίτημα της Βρετανίας.