Στο «στόχαστρο» του Τραμπ ο υφυπουργός Δικαιοσύνης

Στο «στόχαστρο» του Τραμπ ο υφυπουργός Δικαιοσύνης

Για την έφοδο του FBI στο γραφείο του προσωπικού του δικηγόρου

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σκέφτεται να αποπέμψει τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν, μια εξέλιξη η οποία έχει επιταχυνθεί μετά την έρευνα που έγινε στο γραφείο του προσωπικού δικηγόρου του Αμερικανού προέδρου, μεταδίδει το CNN.

Μία τέτοια εξέλιξη θα εξυπηρετήσει τον ευρύτερο στόχο του προέδρου Τραμπ, προκειμένου να περιορίσει την δράση του ειδικού ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ. Πρόκειται για μία από τις επιλογές που έχει στην διάθεσή του ο Τραμπ, ενώ σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και το ενδεχόμενο απομάκρυνσης του υπουργού Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς.

Οι σκέψεις του Αμερικανού προέδρου δημοσιοποιούνται μετά την απόφαση που έλαβε πριν από δύο μέρες το FBI, να πραγματοποιήσει έρευνα στο γραφείο του Μάικλ Κόεν, του προσωπικού δικηγόρου του Τραμπ κι ανθρώπου που ανήκει στον στενό πυρήνα των συνεργατών του. Στην περίπτωση που ο Τραμπ αναλάβει δράση, ο πιο πιθανός στόχος του είναι ο Ρόζενσταϊν, σύμφωνα με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ωστόσο, παραμένει αδιευκρίνιστο εάν μια δραματική αποπομπή του Ρόζενσταϊν από τα καθήκοντα που ασκεί σήμερα, θα σταθεί ικανή να ικανοποιήσει τον Αμερικανό πρόεδρο. Ο Τραμπ εδώ και καιρό είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος από την στάση αξιωματούχων στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, για τους οποίους, αισθάνεται ότι δεν έκαναν αρκετά προκειμένου να τον προστατέψουν από την έρευνα που διεξάγει ο Μάλερ σχετικά με την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας, στις προεδρικές εκλογές του 2016. Δύο πηγές δήλωσαν ότι η έρευνα στο γραφείο του Κόεν, μπορεί να σηματοδοτήσει την υιοθέτηση μιας πιο επιθετικής στάσης από τον πρόεδρο Τραμπ κατά του Μάλερ.

Η απόλυση του, θα προκαλέσει μια σοβαρή κρίση στην κυβέρνηση Τραμπ, ενώ μερικοί από τους νομικούς συμβούλους του προέδρου, κρατούν επιφυλακτική στάση απέναντι σε μια τέτοια εξέλιξη και τις συνέπειες της. Από την άλλη μεριά, μία πηγή δήλωσε ότι ο Ρόζενσταϊν θα παραμείνει στην θέση του. Ωστόσο, κάποιοι από τους νομικούς συμβούλους του προέδρου Τραμπ, του λένε ότι τώρα έχουν πιο ουσιαστικά επιχειρήματα κατά του Ρόζενσταϊν. Οι ίδιοι, πιστεύουν ότι ο Αμερικανός υφυπουργός Δικαιοσύνης ξεπέρασε τα όρια, σχετικά με το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.

Παράλληλα, οι ίδιοι δικηγόροι εκτιμούν ότι ο Ρόζενσταϊν βρίσκεται αντιμέτωπος με σύγκρουση συμφερόντων, καθώς είναι ουσιαστικός μάρτυρας στην έρευνα του Μάλερ, ενώ έχει συγγράψει το υπηρεσιακό σημείωμα για την τεκμηρίωση της απόλυσης του πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ. Οι νομικοί σύμβουλοι του Αμερικανού προέδρου πιστεύουν ότι έχουν περάσει στην αμερικανική κοινή γνώμη, την άποψη ότι το FBI είναι προκατειλημμένο απέναντι στον Τραμπ και πιστεύουν ότι μπορούν να υποστηρίξουν το ίδιο και για τον Ρόζενσταϊν.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος έχει συζητήσει τις επιλογές που έχει στην διάθεσή του, με τους ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο, καθώς έχουν εκφράσει φόβους για πιθανό “αιφνιδιασμό” τους, από τις εξελίξεις. Μία πηγή που έχει λάβει γνώση για τις συζητήσεις που γίνονται δήλωσε ότι ένας υψηλόβαθμος Ρεπουμπλικάνος στο Κογκρέσο, συμβούλεψε τον Λευκό Οίκο να μην προχωρήσει στην αποπομπή του Ρόζενσταϊν. Παράλληλα, οι Δημοκρατικοί στην Γερουσία προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο απόλυσης του Ρόζενσταϊν ή του Σέσιονς από τον Τραμπ.

Από την άλλη μεριά, δεν είναι σίγουρο ότι η απόλυση του Ρόζενσταϊν θα εξασφαλίσει στον πρόεδρο Τραμπ την επίτευξη της βασικής επιδίωξης του, για τον περιορισμό της δράσης του Μάλερ και της έρευνας που διεξάγει. Αυτός που θα τον διαδεχτεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης και θα επιβλέπει την έρευνα του Μάλερ, μπορεί να έχει μία στάση παρόμοια με αυτή του Ρόζενσταϊν, ως προς την διεξαγωγή της έρευνας για την Ρωσία, αλλά και την ανάγκη διερεύνησης των ανθρώπων που βρίσκονται στο στενό πυρήνα των συνεργατών του Τραμπ.

Μιλώντας χθες στους δημοσιογράφους, η υπεύθυνη Τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς δεν αποκάλυψε εάν ο Τραμπ συζήτησε την απόλυση του Σέσιονς, του Μάλερ ή του Ρόζενσταϊν κατά το 24ωρο που είχε προηγηθεί της συνέντευξης της. “Δεν είχα κάποια συζήτηση μαζί του για το θέμα αυτό. Δεν μπορώ να πω κάτι περισσότερο,” είπε η ίδια. Η Σάντερς δήλωσε ότι η ίδια πιστεύει πως ο πρόεδρος Τραμπ θα μπορούσε ν’ απολύσει τον Μάλερ στην περίπτωση που θα το επιθυμούσε. “Ο πρόεδρος πιστεύει πως έχει την εξουσία να το κάνει,” πρόσθεσε. Εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης, αρνήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις.

Ο εκνευρισμός που αισθάνεται ο πρόεδρος Τραμπ για τον Μάλερ κορυφώθηκε χθες, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται ο Τραμπ. Μία πηγή δήλωσε ότι η επιδρομή των αρχών στο γραφείο του Κόεν, η οποία πραγματοποιήθηκε από το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα για τη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, κι όχι από τον Μάλερ, θεωρείται από τον Αμερικανό πρόεδρο ως τέχνασμα, που σχετίζεται άμεσα με την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη για την Ρωσία. Σύμφωνα με μία πηγή που γνωρίζει για το πως αισθάνεται ο Αμερικανός πρόεδρος, ο Τραμπ εκτιμά ότι η έρευνα που διεξάγεται από τον Μάλερ, δεν υπόκειται σε κανονισμούς.

Άλλες πηγές που έχουν μιλήσει μαζί του, επιβεβαιώνουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θεωρεί την επιδρομή στο γραφείο του Κόεν, ως μία ουσιαστική ένδειξη ότι ο Μάλερ τον πλησιάζει. Από την άλλη μεριά, η τοποθέτηση ενός νέου υφυπουργού στο υπουργείο Δικαιοσύνης, μπορεί να επιφέρει την άσκηση του επιθυμητού από τον Τραμπ ελέγχου, στην έρευνα που διεξάγει ο Μάλερ. Αρκετοί σύμβουλοι του Αμερικανού προέδρου, τον έχουν συμβουλέψει ότι στην περίπτωση που ο ίδιος θ’ αναλάβει δράση κατά του υπουργείου Δικαιοσύνης, η καλύτερη πολιτική επιλογή που έχει στην διάθεσή του, είναι η απόλυση του Ρόζενσταϊν, ενώ άλλοι, έχουν προειδοποιήσει ότι μια τέτοια ενέργεια, θα μπορούσε να προκαλέσει την οργή των Ρεπουμπλικάνων στο Καπιτώλιο, αλλά και στους ηγετικούς κύκλους του κόμματος.

Παράλληλα, το ενδεχόμενο αποπομπής του Σέσιονς παραμένει ανοιχτό, όπως και στο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της προεδρίας Τραμπ. Ωστόσο, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου εξακολουθούν να έχουν μια επιφυλακτική στάση απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τονίζοντας τις αντιδράσεις που μπορεί να προκαλέσει στην Γερουσία. Επίσης, υπάρχει σκεπτικισμός στον Λευκό Οίκο για τα προβλήματα που μπορούν να προκύψουν στην διαδικασία επικύρωσης του διορισμού ενός νέου υπουργού Δικαιοσύνης, από το ίδιο νομοθετικό σώμα. Από την άλλη μεριά, με δεδομένο τον παρορμητικό κι απρόβλεπτο χαρακτήρα του προέδρου Τραμπ, το ενδεχόμενο αποπομπής του Σέσιονς παραμένει πάντα ανοιχτό, σύμφωνα με δηλώσεις πηγών στο CNN και παρά την αντίθετη γνώμη αρκετών συμβούλων του.

Ο Μάλερ ανέλαβε την ευθύνη της διεξαγωγής της έρευνας του FBI αναφορικά με την πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, μετά την αιφνιδιαστική αποπομπή από τον Τραμπ του πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, τον περασμένο Μάιο. Ο διορισμός του έγινε από τον Αμερικανό υφυπουργό Δικαιοσύνης Ρόζενσταϊν, καθώς ο υπουργός Δικαιοσύνης Σέσιονς έχει αυτοεξαιρεθεί από την έρευνα μετά την δημοσιοποίηση πληροφοριών για προεκλογικές συναντήσεις του, με Ρώσους αξιωματούχους.

Η αυτοεξαίρεση του Σέσιονς έχει προκαλέσει την οργή του προέδρου Τραμπ. Ο Μάλερ πέρα από τα ανακριτικά, έχει και ειδικά εισαγγελικά καθήκοντα για την απαγγελία κατηγοριών, ενώ μετά την αποπομπή του Κόμεϊ διερευνά και το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης, από τον πρόεδρο Τραμπ ή υψηλόβαθμα στελέχη του Λευκού Οίκου. Η έρευνα του, έχει επεκταθεί διερευνώντας το ενδεχόμενο συνωμοσίας πρώην στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ με την Ρωσία, ενώ εξετάζονται και οι επιχειρηματικές και οικονομικές δραστηριότητες πρώην στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας, αναφορικά με την εκπροσώπηση ρωσικών ή άλλων συμφερόντων στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, με την έρευνα Μάλερ διεξάγονται έρευνες στο Κογκρέσο (Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Γερουσίας, Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας). Οι έρευνες αυτές, έχουν ως στόχο την ενημέρωση της αμερικανικής κοινής γνώμης για το ενδεχόμενο εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016. Οι Ρεπουμπλικάνοι στην Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, αποφάσισαν τον τερματισμό της έρευνας τους για την Ρωσία, προκαλώντας την αντίδραση των Δημοκρατικών, που υποστήριξαν την συνέχιση της έρευνας.